Vintern är här – rejält med snö att vänta

Klara Stefansson/TT

Publicerad 2020-10-24

Det blir mycket snö i Norrbottens inland i helgen. Men boende i södra delarna av Sverige får vänta på vintern, enligt SMHI. Arkivbild.

Vintern har nu formellt anlänt i stora delar av norra Sverige. Och mer vinter blir det.

SMHI klass 1-varnar för rejält snöfall i Norrbotten – och bilister i Jämtland och Västernorrland bör se upp för ishalka.

Från Treriksröset i norr till Åre i söder är det nu meteorologisk vinter – det innebär att dygnsmedeltemperaturen varit noll grader eller lägre i minst fem dygn.

På SMHI:s årstidskarta täcks hela Norrbotten av den mörkblå färg som symboliserar vintern, och även i delar av Västerbotten har det varit kyligt i veckan.

– Vi hade säsongens lägstanotering i temperatur fredag morgon. Då var det minus 17,8 grader i Vilhelmina, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Förra veckan kom säsongens första riktiga snöfall i Sverige. I helgen fortsätter det att snöa i norra Norrland – och det med besked.

– Det kan bli större mängder snö i Norrbottens läns inland, säger Sofia Söderberg.

Varning för ishalka

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall från söndag eftermiddag fram till natten mot måndag i Norrbottens läns inland. Det kan bli runt 5-15 centimeter snö, främst i de västra delarna.

Den som ska ge sig ut på vägarna redan under söndagsmorgonen och förmiddagen i de mellersta delarna av landet bör ta det försiktigt.

SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka i delar av Västernorrlands län och Jämtlands län, där regn kan falla på kalla vägar.

Solglimt på öarna

I söder däremot fortsätter det att vara relativt milt.

– Det är molnigt, tidvis regn och kan vara lite disigt. I Östersjölandskapen, främst på Öland, Gotland och längs kusten kan det bli någon solglimt, säger Sofia Söderberg.

TT: När kommer vintern till Svealand och Götaland?

– Det får man vänta på ett tag till. Det är är fortsatt milt de närmaste dygnen, och ingen direkt kyla på ingång.