Kvinnligt nätverk hade brunchfest på lyxhotell

Hotellets vd: Vi har brustit i kontrollen

Uppdaterad 2021-05-27 | Publicerad 2021-05-26

Långbord, kramar och jublande allsång.

I lördags arrangerades en brunchfest med 70 kvinnor på hotell Pigalle i centrala Göteborg.

– Anställda upplevde det som lite jobbigt när detta evenemanget började spåra ur lite grann och man inte kunde hantera situationen, säger hotellets vd Patrick Olsson.

I torsdags konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell att den svenska smittspridningen är högst i EU – trots att smittan avtar i nästan hela Europa.

Två dagar senare valde 70 kvinnor att delta i evenemanget ”Babes who brunch” på lyxhotellet Pigalle i centrala Göteborg – ett event där kvinnor från olika delar av landet träffas och umgås, äter och dricker gott och nätverkar.

Den privata Facebookgruppen har närmare 500 medlemmar och i inbjudan uppmanar arrangören alla medlemmar att ta med sig sina bästa ”babes”.

Detta trots att Västra Götaland, utöver Folkhälsomyndighetens rekommendationer, även infört särskilda råd om att begränsa sitt umgänge och undvika trängsel, som gäller fram till 6 juni.

Men på bilder och filmer från eventet syns det motsatta.

Stämningen verkar mycket livad och festlig och deltagarna stämmer upp i allsång, dansar på stolar och bord, kramas och sitter tätt ihop vid långborden.

Arrangören: Saker tas ur sitt sammanhang

Arrangören av brunchen säger till Aftonbladet att helgens event var en konferens, och att förutsättningarna var att samtliga deltagare antingen var vaccinerade eller hade antikroppar.

Men hur kunde ni säkerställa det?

– Antingen fick man visa upp sitt vaccinationskort, och antikroppar vet man ju själv om man har. Det har man ju koll på. Har du antikroppar så har du antikroppar. Det är ju svart på vitt.

Men antikroppar kan ju försvinna?

– Man får ju testa sig, och då ska man inte testa sig i mars förra året. Man vet om man har antikroppar och det är ett enskilt ansvar att komma om man har det. Vi hade ett evenemang där alla hade en meter emellan, precis som om man går på en vanlig restaurang.

Fast på filmerna och bilderna ser man ju att ni inte håller avstånd, utan dansar och kramas och sitter tätt. Du som arrangör har ju trots allt uppmuntrat andra att komma till det här evenemanget.

– Vi hade två premisser och det var vaccination och antikroppar. Har man vaccinerat sig så har man. Ska jag inte få dansa eller ge min vän en kram då?

Deltagarna uppmanades att inte lägga upp bilder på sociala medier, varför?

– För att vi visste hur det skulle bli då. Att saker skulle tas ur sitt sammanhang. Det är lätt för er att säga, som bara har sett bilder och filmer, men alla som känner mig vet att jag inte skulle skapa ett evenemang utan dessa premisser.

En person ska ha ramlat efter att ha dansat på ett bord och behövt uppsöka sjukvård i ett läge där vården redan är väldigt ansträngd. Hur ser du på det?

– Det har jag ingen kännedom om. Och vad spelar det för roll om man får uppsöka sjukvård?

Du utsätter exempelvis andra för en risk att bli smittade när du uppsöker sjukvård precis efter att du träffat över 70 personer utanför ditt egna hushåll. Tycker inte du att det är dumt?

– Om någon har ramlat för att de har ett dålig knä, så hade det ju lika gärna kunnat hända ute på gatan.

Tegnell: Bara konstigt att tänka så

Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell finns det inga förmildrande omständigheter att ordna event bara för att man är vaccinerad eller har antikroppar.

– För närvarande kan vi inte tillräckligt mycket om vaccinen eller testerna. Rekommendationer gäller fortfarande, oavsett om man är vaccinerad eller har antikroppar.

På frågan om det inte finns ett visst utrymme ändå att ”runda” den gällande pandemilagen menar han att det är helt fel sätt att tänka.

– Alla måste tänka solidariskt och inte skapa förutsättningar för en ökad smittspridning. Enligt mig är det bara konstigt att tänka så. Det är inte för att man ska runda som vi föreslagit olika åtgärder och rekommendationer.

”Kunde inte ana att det skulle urarta”

Patrick Olsson, vd för hotell Pigalle, bekräftar att eventet med 70 personer var inbokat under lördagen i en lokal som vanligtvis rymmer 120 personer.

Enligt honom fanns det ingen oro över att brunchen inte skulle gå att genomföra på ett smittsäkert sätt.

– Det fanns helt enkelt inget som gjorde att vi kunde ana att det skulle urarta, säger han.

– Men jag har förstått att en del anställda upplevde det lite jobbigt när evenemanget började spåra ur lite grann och man inte kunde hantera situationen. De försökte efter bästa förmåga att förmå gästerna att sätta sig ner men det gick tyvärr inte.

Hotell Pigalle i centrala Göteborg.

Vd: Brustit i kontrollen

Trots att antalet bokningar varit betydligt färre det senaste året, så säger Patrick Olsson att man ändå har fått verksamheten att fungera.

– Vid det här laget har vi lärt oss hur det funkar och är ganska vana att anordna konferenser och möten trots att det pågår en pandemi. Det är vårt ansvar som tillståndshavare att se till så att lagar och regler efterlevs och jag förstår, utan att ha sett materialet själv, att vi i det här fallet har brustit i kontrollen på plats.

Vad tänker du kring det?

– Det känns naturligtvis supertråkigt att detta kommer nu, när vi efter ett ganska tungt år börjar närma oss slutet och utan några tidigare tillbud. Om det hade funnits minsta tvivel kring den här bokningen innan så hade vi inte genomfört den. Vi har inte genomlidit ett år för att börja slarva på sluttampen, säger vd Patrick Olsson.

PODD Vändningen?

Aftonbladet Daily med Niklas Arnberg, professor i virologi vid universitetet i Umeå.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen