Covidutbrott bland brandmän – inför årets mest intensiva dag

Publicerad 2020-12-31

Ett 15-tal brandmän eller styrkeledare i Linköping har insjuknat i covid-19.

Smittoutbrottet kommer mycket otajmat, men bemanningen uppges vara fullgod inför nyårsafton.

– Invånarna ska inte känna någon som helst oro. Vi kommer att komma och de kommer få hjälp, säger Mikael Skoog, räddningschef i beredskap.

På nyårsafton och natten mot nyårsdagen har räddningstjänsten vanligtvis allra mest att göra.

Därför kom smittoutbrottet i början av veckan mycket olägligt för räddningstjänsten i Östra Götaland. De har fått smittspridning på två av fyra heltidsstationer.

– Det är under kontroll, men det är en påverkan och det var skakigt i går och förrgår innan vi började få in provsvar och såg att det minskade med sjukskrivningar. Det är alltid oroväckande när man får ett utbrott av den här samhällsfarliga sjukdomen, säger Mikael Skoog, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Östra Götaland.

Arkivbild.

Har stängt gymmen

De berörda stationerna ligger i Linköping, där uppskattningsvis 15 brandmän och styrkeledare insjuknat.

– Vi har väntat på att det ska komma. Det är en oerhörd smittspridning i Östergötland och främst i Linköpings kommun.

Räddningschefen i beredskap säger att man agerat i samråd med länsstyrelsen och regionens smittskydd, och att handlingsplanen fungerat mycket väl. Sedan tidigare jobbar alla som kan göra det hemifrån. På de berörda stationerna har man erbjudits att testa sig.

– När vi fick in smittan införde vi hårdare regler för livet på stationen. Det är munskydd när man sitter tillsammans i bilen, vi gör inga övningar och har stängt våra gym.

”Vi har säkrat upp”

Trots allt är beredskapen god, enligt räddningschefen i beredskap, som vill sända ett betryggande budskap till allmänheten i Östergötland.

– Totalnumerären är några fler än vi brukar vara normalt på nyårsnatten, om vi nu inte får några sjukskrivningar. Det känns bra att vi har säkrat upp att det inte ska drabba de som vi är till för, säger Mikael Skoog.