Två dygn kvar: fortfarande dödstyst om spritstoppet

Uppdaterad 2021-01-14 | Publicerad 2021-01-13

Två dygn kvar på spritstoppet klockan 20.00. Och ännu finns det inget nytt besked från regeringen.

Nu har många hoppfulla krogar börjat annonsera om bordsbokning efter klockan 20.00 i helgen. Socialminister Lena Hallengren förstår att krögarna vill veta.

– Vi kan inte ge besked så långt i förväg, säger hon.

Det skärpta alkoholförbudet trädde i kraft den 24 december och ska gälla till den 15 januari 2021. ”Därefter ska förbud mot att servera alkohol efter kl. 22.00 åter gälla till utgången av februari 2021.” står det på regeringens hemsida.

Ännu har regeringen inte lämnat något besked om huruvida förbudet förlängs eller kommer återgå till 22.00.

Socialminister Lena Hallengren förstår att krögarna vill veta.

Med bara två dagar kvar på förbudet har flera hoppfulla krögare börjat annonsera om att man kan boka bord efter klockan 20 i helgen. En av de är den anrika restaurangen Tennstopet I Stockholm. Jimmie Rundqvist, källarmästare på restaurangen, har inte hört något nytt om vad som gäller och säger att de har öppnat bordsbokningen efter 20.00 på lördag – med försiktighet.

– Det är förfärligt att vi inte fått veta något, hela branschen väntar på besked om hur det ska bli, säger Jimmie Rundqvist.

Jimmie Rundqvist är källarmästare på restaurangen Tennstopet i Stockholm.

Han säger att det normalt sett är 14 dagar som gäller när man ändrar personalscheman och att regeringen inte tar hänsyn till varken personal eller verksamhet när man dröjer med ett besked.

– Det är en pandemi men besked som gäller en hel bransch måste komma i tid och inte en dag före. Hur ska vi kunna planera? säger Jimmie Rundqvist.

Om spritstoppet klockan 20.00 kommer att fortsätta gälla menar han att det kommer bli förödande konsekvenser för branschen.

– Då kommer vi att behöva varsla och säga upp folk igen.

Lena Hallengren: Vi kommer att ge besked

Socialminister Lena Hallengren säger att hon förstår att krögarna vill veta.

Många krögare vänta på besked och är förbannade över att de inte får veta, vad kan du säga till dom?

– Vi förstår det och vi kommer att ge besked. Vi är fortfarande i ett läge som är väldigt allvarlig när det gäller smittspridning, när det gäller trycket på vården, när det gäller inlagda på sjukhus och intensiven. Vi måste hela tiden väga de åtgärder vi vidtar. Jag kan bara försäkra att det är ingenting vi tar lätt på. Vi förstår att det är många som betalar ett högt pris och att det handlar både om människors hälsa i olika sammanhang, men också ekonomiskt och vad det betyder när man inte kan bedriva den verksamhet som man i normala fall bedriver. Jag förstår det. Men jag kan inte ge ett besked här och nu.

Hur ska krögarna kunna planera, det är väl inte särskilt schysst att ge ett besked samma dag eller dagen innan?

– Vi kan inte ge besked så långt i förväg, för då betyder det att vi egentligen inte tar hänsyn till hur situationen ser ut. Vi vill försöka göra bästa möjliga och den mest aktuella bedömning. Och vi kommer återkomma till detta men inte precis i denna minut.

Men precis som du säger så är läget väldigt ansträngt, mer nu än vad det var när förbudet kom. Kan man anta då att det skulle vara rimligt att förlänga förbudet?

– Jag kommer inte ge ett besked här och nu men vi kommer att ge ett besked.

Innan fredag?

– Jag ger dig inget besked nu men det är klart att det inte är så stor mening att ge besked om det andra har löpt ut.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen