Trumps arga uppgörelse med fienderna på ödesmötet

Publicerad 2021-01-05

I Vita huset uppges Donald Trump vara arg på allt och alla.

Han hotade ställa in nattens kampanjmöte i Georgia efter att telefonsamtalet med delstatens statssekreterare läckte.

Men presidenten kom och svingade rejält mot tidigare vänner och upplevda fiender.

Strax efter klockan 03 i natt svensk tid gjorde Donald Trump sitt sista framträdande innan ödesvalet i Georgia under tisdagen som avgör var majoriteten i senaten hamnar.

Och det var ett tal som svingade åt alla möjliga håll.

Oron var stor bland många republikaner att presidenten skulle använda kampanjmötet i Dalton, Georgia till att fortsätta anklagelserna mot valet snarare än att få väljarna att rösta på de egna kandidaterna Kelly Loeffler och David Perdue.

Trump gick inte så långt som att avråda folk från att rösta i andra omgången av Georgias senatsval. Men presidenten fortsatte sina breda attacker mot valet och mot människor som han anser har svikit honom. Han inledde med att säga att valet var riggat.

Vill ha hjälp från Pence

Donald Trump kallade bland annat Georgias statssekreterare Brad Raffensperger för ”galen” och ”skruvad”, hotade att kampanja nästa år mot Georgias republikanske guvernör och levererade en tydlig signal till sin vicepresident.

Han sa att han hoppas att Mike Pence ”hjälper oss” när valresultatet från elektorskollegiet ska kontrollräknas i kongressen, trots att vicepresidenten inte har någon aktiv roll annan än att övervaka och läsa upp vinnaren.

– Om han inte hjälper oss kommer jag inte gilla honom så mycket, sa Trump.

Han sa också att han inte var nöjd med Högsta domstolen efter att de stoppade yrkandet från Texas om att underkänna valresultatet. Presidenten luftade också ilska mot allt från republikanska politiker som inte ställt sig bakom anklagelserna om valfusk till Fox News som inte hjälpt honom tillräckligt.

Presidenten fortsatte sin bittra ton under talet. Han sa att om Loeffler och Perdue förlorar senatsvalen kommer han få skulden och om de vinner kommer ingen tacka honom.

Mycket av talet pendlade fram och tillbaka mellan hur USA riskerar förstöras för alltid om ”den radikala vänstern” tar över senaten och hur han personligen drabbats av ett omfattande valfusk.

Trump kallade den demokratiske kandidaten Raphael Warnock för den farligaste kandidat som någonsin ställt upp i ett senatsval. Presidenten beskrev honom som en socialist som tycker att Fidel Castro var en fin kille.

– Vi kämpar för vårt land, sa Donald Trump.

David Perdue är i karantän efter att ha vistats med en covidsjuk. Men Kelly Loeffler var på plats vid kampanjmötet. Hon fick ett par minuters taltid, vilket främst gick till att säga att hon kommer opponera sig mot Joe Bidens valvinst i kongressen.

Tog upp Ivanka på scen

Presidenten återkom flera gånger till att han egentligen inte gillar att kampanja för andra människor.

I slutet av kampanjmötet tog han upp sin dotter Ivanka Trump på scen som sa att hon var stolt över att stå bland så många familjer i Georgia som kämpade för sina barns framtid och hyllade sin pappa, ”Folkets president”.

Donald Trump avslutade med att återigen hävda att presidentvalet var stulet eftersom han var så kraftigt i ledning på valnatten. Han hävdade att han borde ha utropat sig som segrare redan då, innan Demokraterna hann börja mixtra med resultatet.

Presidenten uppmanade Loeffler att hålla utkik under onsdagen så att ”de inte försöker sig på något” under valet i Georgia. Sedan upprepade han anklagelserna om att många döda människor fått rösta i valet och att röster på honom kastades bort.

I mer än en halvtimme gick han igenom delstat efter delstat där fusk ska ha lett till att han förlorade presidentskapet.

– Det är skillnad på att ha förlorat ett presidentval mot att ha vunnit ett val och fått det stulet.

– Kampen har bara börjat.

Kritiska dagar väntar i amerikansk politik. Under tisdagen genomför Georgia andra omgången av valet till delstatens två platser i senaten. Vinner de demokratiska kandidaterna Jon Ossoff och Raphael Warnock tar partiet hem majoriteten i senaten genom tillträdande vicepresidenten Kamala Harris utslagsröst.

En majoritet i senaten innebär att Joe Biden kommer få det betydligt lättare att få igenom sin politik.

”Kampen har bara börjat”, sa Donald Trump när han återigen hävdade att presidentvalet var stulet.

Besatt av kontrollräkningen

Sedan under onsdagen ska kongressen kontrollräkna resultatet av elektorskollegiets val av Biden som ny president. Där har ett flertal republikanska ledamöter från både senaten och representanthuset aviserat att de kommer protestera mot resultatet i de vågmästarstater som Joe Biden vann, vilket gav honom segern.

Enligt flera amerikanska mediekällor är det snarare den senare, i vanliga fall helt formella, tillställningen som tilldrar sig president Trumps intresse. Han uppges vara besatt av att få partivänner att protestera mot resultatet, trots att en majoritet i både senaten och det av demokrater kontrollerade representanthuset måste rösta för ett underkännande av valet.

Enligt CNN uppges presidentens sinneslag vara mörkare än någonsin. Han isolerar sig med en minimal kärna personer. Samtalet till Georgias statssekreterare Brad Raffensperger där han bad honom hitta tillräckligt många röster i sin egen favör för att vända resultatet, blev känt för många nära rådgivare först efter att en inspelning läckt till Washington Post.

En person i Trumps stab beskriver stämningen i Vita huset så här för CNN:

– Ingen vill vara där längre. Det är en mörk plats.

Enligt tv-kanalen har han inte längre några viktiga punkter på sitt dagliga schema. I måndagens schema stod ”President Trump kommer jobba från tidigt på morgonen till sent på kvällen. Han kommer göra många telefonsamtal och ha många möten” och sedan tidpunkten då han skulle resa till Georgia, uppger CNN.

Arg på sina närmaste

Donald Trump sägs också vara arg på i princip alla som jobbar för honom, men främst riktar han ilskan mot stabschefen Mark Meadows och vicepresident Mike Pence. Den senare har en jobbig onsdag framför sig då det ankommer på honom att utropa Biden som segrare efter att kongressen debatterat protesterna.

Enligt källor till CNN ska presidenten ha klagat på att Meadows och Pence inte gör tillräckligt för att hjälpa honom i striden mot valresultatet. Även källor till ABC News beskriver presidenten som alltmer isolerad i Vita huset och endast uppfylld av kongressens kontrollräkning av rösterna i elektorskollegiet den 6 januari.

Enligt tv-kanalen kommer Donald Trump att medverka vid ett stort protestmöte i Washington 6 januari. Tusentals människor beräknas delta vid ”Save America”-demonstrationerna i närheten av Vita huset då man ska protestera mot Joe Bidens valseger samtidigt som rösterna kontrollräknas i kongressen.

Efter att samtalet med Raffensperger läckte hotade Donald Trump med att ställa in nattens kampanjmöte i Georgia, enligt CNN. Men staben fick honom att ändra sig – till många republikaners oro.

Rädslan bland republikaner inblandade i valet i Georgia var inför nattens kampanjmöte att presidenten skulle använda sitt tal till att sprida anklagelser kring valfusk och mer eller mindre uppmana folk att avstå från att rösta.

– Det är ett nervöst ögonblick för republikaner överallt. Han vill ha uppmärksamhet mer än han vill ha vinsten och det kan verkligen få oss i skiten. Så mycket kring val handlar om momentum, sa en republikansk strateg till Washington Post inför talet sent i natt.

När Trump avslutade klockan 04.35 till tonerna av Village Peoples ”Y.M.C.A.” var det fortfarande oklart om presidenten hade hjälpt eller stjälpt ödesstriden om senatsmajoriteten.