Så rymde Peter Madsen från fängelset

Publicerad 2020-10-20

Peter Madsen hotade fängelsets personal med en pistolattrapp och krävde att dörrarna öppnades.

Från klockan 10.26 var en av Danmarks farligaste män på rymmen.

– Det har varit psykiskt påfrestande, säger polisen Mogens Lauridsen.

Den livstidsdömde Peter Madsen flydde från högsäkerhetsfängelset Herdstedvester under tisdagen.

– Vi satte alla våra tillgängliga resurser på detta. Han var på fri fot under kort stund, säger Mogens Lauridsen från polisen i Köpenhamns Västregion på en pressträff efter dramat.

Hotade kvinnlig psykolog

Men det skulle dröja över två och en halv timme innan Madsen var infångad igen.

Enligt uppgifter till danska Ekstrabladet tog Madsen en kvinnlig psykolog som gisslan. Han hotade med ett pistolliknande föremål och fick vakterna att öppna portarna.

– Han hotade en medarbetare i samband med att han skulle ta sig ut ur fängelset. Det är ingen medarbetare som har kommit till skada fysiskt. Däremot har det varit psykiskt påfrestande för de anställda, säger Hanne Høegh Rasmussen, anstaltschef på Herstedvester fängelse på pressträffen.

Bo Yde Sørensen på danska Fängelseförbundet, bekräftar för tidningens uppgifter.

– Vapnet var verklighetstroget, så fängelsevakterna vid porten vågade inte ta några risker gentemot gisslan som de bedömde var i livsfara. De valde då att låsa upp porten. Det är ett beslut jag stöder. Vi ska inte riskera att någon blir dödad.

Bombbältet en attrapp

Men Peter Madsen hann bara rymma 850 meter. Vittnen berättar för danska medier på plats att fängelsevakter sprang efter Madsen. Jakten ska däremot ha avbrutits strax därefter eftersom en hotfull situation uppstod. Därefter hoppade Madsen in i en bil. Kort därefter kunde polisen anträffade honom och dra honom ur bilen.

– Vid gripandet kastade han något ifrån sig. Samtidigt upptäcktes magbältet som liknande en bomb. Då satte vi honom i diket i väntan på att kunna undersöka föremålet närmare, säger Mogens Lauridsen.

Polisen omringade Madsen med krypskyttar och bombexperter.

Flera bilder visar hur Madsen sitter vid sidan av vägen strax utanför fängelset iförd handfängsel med krypskyttar och hundar bara meter i från sig.

Magbältet, som tvingade poliserna att närma sig Madsen med stor försiktighet visade sig vara en attrapp.

– Inget tyder på att det fanns sprängmedel i bältet. Vi ska undersöka det, men vi tror att det var en attrapp, säger han.

Strax efter klockan 13, drygt två och en halv timme efter att larmet gått, meddelade polisen att insatsen var över. Peter Madsen har nu förs till ett annat fängelse.

Polisen tror inte att chauffören till bilen som Madsen hoppade in i har någonting med rymningen att göra. Det finns ingen misstanke om att Madsen haft någon planlagd hjälp. Polisen ska nu ta reda på om Madsen själv framställt det han hade på sig.