Fortsatt tystnad från S – ett dygn kvar till deadline

Uppdaterad 2021-06-28 | Publicerad 2021-06-27

Före midnatt på måndagen måste Stefan Löfven ge besked – avgång eller extraval.

Socialdemokraternas regeringsledamöter vill inte säga något om krisen.

– Nej, punkt, säger Peter Hultqvists pressekreterare.

Efter en historiskt kaotisk vecka där statsministern fälldes av riksdagen i en misstroendeomröstning kom midsommar. Partiledare och regeringsföreträdare önskade trevlig helg.

– Sverige behöver inte politisk oro, låt svenska folket förtjänstfullt fira midsommar efter all pandemi, i lugn och ro, sa statsminister Stefan Löfven i torsdags.

Sedan har det varit tyst från Socialdemokraternas håll.

Aftonbladet har under söndagen sökt samtliga socialdemokratiska ministrar. Ingen av dem vill intervjuas eller svara på frågor inför ödesmåndagen då statsminister Stefan Löfven måste fatta sitt beslut.

”Avböjer att kommentera”, skriver statsministern via sin pressekreterare.

Stefan Löfven och Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Hela partiet har lagt locket på med ett dygn kvar till beslutet.

Inte heller finansministern Magdalena Andersson (S), inrikesministern Mikael Damberg (S) eller justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S), eller någon av de andra 14 socialdemokratiska regeringsledamöterna, vill svara på några frågor om hur regeringen jobbat under helgen. De vill inte heller säga när de kommer lämna ett besked.

Ministrarna svarar, via sina pressekreterare, att de antingen ”avböjer att kommentera”, eller ”hänvisar till statsminister Stefan Löfven”. Några har inte gett någon kommentar alls.

Försvarsministern Peter Hultqvists (S) pressekreterare Toni Eriksson är väldigt tydlig när han får frågan om att lämna någon kommentar.

– Nej, punkt, säger Eriksson.

”Nej, punkt”, svarar Försvarsminister Peter Hultqvist (S) sekreterare på frågan om han vill kommentera situationen.

Pressat läge – bara två möjliga regeringar

Tommy Möller, statsvetare vid Stockholm universitet, säger att Socialdemokraternas tystnad kan bero på flera saker.

– Det kan innebära att man sitter i förhandlingar, då gör man klokt i att inte prata med journalister. Det kan också innebära att det inte hänt så mycket, det går trögt och då avvaktar man innan man ger besked, säger han, och fortsätter:

– Tystnaden är inte konstigt på något sätt. När ledande företrädare gör utspel så är det en del av förhandlingsstrategin, som exempelvis kan handla om att man vill sätta press på ett visst parti.

Förutom att sätta press på andra partier, verkar det som att samtliga partier nu förbereder sig för ett extraval.

– Det finns tydliga drag av att man positionerar sig till ett extraval. Inget parti vill ha skulden för krisen, säger Möller.

På söndagen öppnade V för att skrota sitt krav på skattehöjningar – en invit som C snabbt nobbade.

MP välkomnar däremot V:s utsträckta hand, och säger att de fortfarande hoppas på ett juniavtal med C, MP, V och S.

Om det skulle koka ner till ett extraval finns det bara två möjliga regeringskoalitioner, enligt Möller. C kommer spela en avgörande roll om det kommer till en att ordna en ny regeringsbildning, och det sätts stor press på partiet.

– C har nycklarna till båda sidorna. De säger blankt nej till en vänsterregering, eftersom V ingår där, men de säger ännu mer nej till en Kristersson-regering, som stöds av SD. Det är de alternativen som finns, som är möjliga. C vill ha en bred mittenregering, men den möjligheten finns inte, och den har aldrig funnits, säger Möller.

Enligt Möller kommer det handla om vilken regering som C är beredda att släppa fram – en vänsterregering med Stefan Löfven (S), eller en högerregering med Ulf Kristersson (M).