Sexköpare fast i razzia i Göteborg: ”Som att köpa bil på Blocket”

Publicerad 2021-02-09

När SVT följde en polisrazzia i Göteborg greps en sexköpare var tjugonde minut.

En av dem hävdar att han inte orkar gå på krogen. En annan tycker att det är ”som att köpa en bil på Blocket”.

– Handen på hjärtat är det väldigt äckligt – männen som köper det här, säger polisinspektör Tobias Norelius, till SVT Väst.

Antalet anmälda sexköpsbrott ökar i polisregion Väst.

2019 anmäldes 43 brott som rör köp av sexuell tjänst.

2020 skenade siffran till 135.

Sedan oktober arbetar polisen intensivt med att avslöja och lagföra sexköparna. Under en av sexrazziorna i centrala Göteborg följde SVT:s team med de civilklädda poliserna.

– Handen på hjärtat är det väldigt äckligt. Männen som köper det här. Det är ett löpande band-system som rullar här. Det är sjukt att vi kan stå utanför med SVT och kamera och ändå går det sexköpare rakt förbi och in i fastigheten, säger polisinspektör Tobias Norelius, till SVT Väst.

”Enklare än att springa på krogen”

Under två timmar grips sex misstänkta män efter att de varit inne i den aktuella lägenheten. En man i 40-årsåldern erkänner och hävdar att det handlar om ”bekvämlighet”.

– Det är enklare för mig att göra så än att hålla på och springa på krogen. Det är olagligt, men jag tänker inte att jag begår en kriminell handling. Man vet ju ungefär vad det är för folk som man har att göra med. Man märker om det är trafficking eller om det är resande eskortflickor liksom, säger han när SVT:s reporter konfronterar honom.

En annan jämför sexköpet med att göra en affär.

– Det är som om man köper en bil. På Blocket säger de 50 000. Jag säger: ”Jag kan bara betala 40”. Och på plats betalar du 35 000, säger mannen som nekar till brott och hävdar att ”han gick dit för att försöka, inte betala”.

”Man blir verkligen en produkt”

En anonym kvinna som sålt sex i Göteborg i fyra år reagerar starkt när hon hör torskarnas förklaringar.

– Framför allt blir jag väl förbannad. När han jämför oss så fint som med en bil på Blocket. Personligen går ju de personerna bort, som alls börjar pruta. Inser du inte att det är en människa som du prutar på? Man blir verkligen en produkt, säger hon till SVT.

Polisen efterfrågar även allmänhetens hjälp för att avslöja och stoppa sexköparna.

– Hur de tror att någon ”frivilligt” går med på det här i utbyte mot pengar, kan jag inte förstå. Om vi inte jobbar med det här är det ju fritt fram för männen att köpa sex, helt enkelt. Vi skulle också behöva hjälp av allmänheten som kan tipsa oss om de misstänker sexköp i sin trappuppgång, säger Tobias Norelius.

Följ ämnen i artikeln