80 procent fler på iva i Stockholm

Uppdaterad 2021-03-27 | Publicerad 2021-03-26

Smittspridningen i Region Stockholm fortsätter öka.

Samtidigt behöver allt fler covidsjuka vårdas på sjukhus. På två veckor har antalet inlagda på iva ökat med 80 procent.

– Det är många fler patienter som är så oerhört allvarligt sjuka så de behöver en ordentligt tuff behandling, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Smittökningen är snabb och konstant, säger regionens tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt under fredagens pressträff.

Störst är smittspridningen i gruppen 18–49 år. Allt fler i den gruppen är också i behov av sjukhusvård.

– Man kan inte tänka ”jag är ung och frisk”, så är det inte, alla måste fortsätta följa rekommendationerna, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm på fredagens pressträff.

Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Antalet patienter på regionens intenssivårdsavdelningar ökar snabbt. På fredagen vårdades 84 patienter med konstaterad covid på iva.

– På mindre än 14 dagar har vi sett en åttioprocentlig ökning av antalet covidsjuka som behöver vård på våra sjukhus, säger Johan Bratt och fortsätter:

– Det är många fler patienter som är så oerhört allvarligt sjuka så de behöver en ordentligt tuff behandling.

Inga stora påskmiddagar

Maria Rotzén Östlund betonar allvaret i smittoläget. Födelsedagsfiranden och andra sociala sammankomster är inte aktuellt, säger hon.

– Smittspridningen fortsätter att öka detta trots att vi i alla sammanhang pratar om vikten av att hålla avstånd och inte träffa fler än våra närmaste och de vi kanske måste möta på arbetet, säger Maria Rotzén Östlund.

Arkivbild från iva på Södertälje sjukhus.

Trots läget är det är inte aktuellt med fler restriktioner. I stället behöver efterlevnaden av restriktionerna bli bättre. Det gäller också under påsken.

– Det är inte läge för stora påskmiddagar. Det är en helg som bara måste firas med några få, säger Maria Rotzén Östlund.

Lägre vaccintakt

3,7 procent av stockholmarna har fått två doser av vaccin.

Bristen på vaccin innebär en lägre vaccinationstakt än förväntat. Astrapausen saktar ned ytterligare. Men tidsplanen gäller fortfarande, säger Johan Bratt.

Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Stockholm.

– Om leveranserna av vaccin nu inte justeras neråt kommer vi kunna hålla tidsplanen. Från mitten av maj kommer vi att erbjuda vaccination för alla invånare i Stockholms län över 18 år, säger Johan Bratt.

Till de som fått vaccin skickar Maria Rotzén Östlund med en påminnelse om att ingen vaccination är hundraprocentig.

– Det finns alltid risk att sprida smitta eller bli smittad. Man får ett bra skydd efter första dosen men det dröjer ett par veckor innan man har det här fullgoda skyddet från vaccinationen, säger Maria Rotzén Östlund.