Sabuni: Las-utredningen ska bli lag – annars faller januariavtalet

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni stod på sig i SVT:s Aktuellt:

Las-utredningen ska bli lag – annars är januarisamarbetet över.

– Det är bara statsministern och regeringen som bestämmer om de vill ha en regeringskris eller inte. Jag hedrar avtalet, sa hon.

Fack och arbetsgivare kunde inte enas om ett nytt huvudavtal för svensk arbetsmarknad. Under natten mot torsdagen kraschade förhandlingarna.

Därmed säger januariavtalet – överenskommelsen mellan regeringen och C samt L – att las-utredningen som kom i somras ska bli lag.

Utredningen beställdes av regeringen och även det var en del i januariavtalet. Redan när den kom kritiserades den av Stefan Löfven för att sakna balans.

Sabuni: Då finns inget samarbete

På torsdagskvällen intervjuades Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i SVT:s Aktuellt och hon var tydlig med sitt krav att utredningen ska omsättas i lagstiftning – annars hotar L att lämna samarbetet med regeringen.

– Om inte vi är överens med Socialdemokraterna om några tekniska justeringar, om Arbetsdomstolen skulle säga någonting, då bryter ju de avtalet. Finns det inget avtal, då finns det heller inget samarbete, sa hon.

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, i SVT.
Foto: SVT
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna, i SVT.

På programledarens fråga om förändringar av arbetsrätten är så viktiga att Liberalerna är beredda att bryta januariavtalet svarade hon:

– Vi menar att alla frågor inom ramen för januariavtalet är viktiga. Jag har lovat att hedra januariavtalet och om det inte hedras, då finns det inget avtal kvar och därmed finns heller inget samarbete.

Då bryter ni det? frågade programledaren.

– Den som bryter det är i så fall regeringen. Jag hedrar avtalet genom att säga att det ligger en utredning som vi har sagt ska bli lag.

Att det skulle leda till regeringskris och kanske extraval var inget Sabuni ville spekulera kring:

– Det är bara statsministern och regeringen som bestämmer om de vill ha en regeringskris eller inte. Jag hedrar avtalet.

Kristersson backade om att stå bakom V

Vänsterpartiet stod under torsdagen fast vid hotet att rikta misstroende mot Löfven om las-utredningen blir lag. Det krävs att minst ett parti ställer sig bakom V för att en sådan omröstning ens ska bli av.

För att statsministern ska falla krävs sedan att en majoritet röstar emot honom i riksdagen.

V, M, KD och SD har majoritet om de går samman – men tidigare under torsdagen backade moderatledaren Ulf Kristersson från sin tidigare position att ställa sig bakom V för att fälla regeringen.

– Vänsterpartiet vill stoppa bra reformer och behålla en dålig regering. Jag vill tvärtom, genomföra bra reformer och därefter byta regering, sa Kristersson till Aftonbladet.

– Vi kommer inte använda ett hot mot den här regeringen för att stoppa reformer som vi tycker är absolut nödvändiga, nej.

Foto: LOTTE FERNVALL
Stefan Löfven.
Publicerad: