Macron ska träffa Tichanovskaja i Vilnius

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-09-28

Frankrikes president Emmanuel Macron skärper tonen mot regimen Belarus och väntas träffa oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja i Vilnius på tisdagen.

Beskedet från Paris på måndagen kom dagen efter en intervju med Le Journal du Dimanche (JDD) där Macron sade att det är "uppenbart" att Belarus president Aleksandr Lukasjenko måste avgå.

Mötet ska ha begärts av Tichanovskaja, enligt AFP. Den franske presidentens kansli bekräftade att ett möte är inplanerat under Macrons tredagarsbesök i Litauen och Lettland.

Tichanovskaja sade i en intervju med AFP att protesterna i Belarus inte kommer att upphöra, och att landet är i akut behov av en dialog mellan regim och opposition för att undvika "att mer blod spills".

Utspelen kom samtidigt som inrikesdepartementet i Belarus meddelade att fler än 350 personer gripits under helgens protester i huvudstaden Minsk och i andra städer runt om i landet.

Tiotusentals människor gick ut på gatorna i helgen för att kräva Lukasjenkos avgång. Maskerade poliser släpade in demonstranter i skåpbilar och sköt distraktionsgranater och tårgas för att skingra folksamlingarna.

Protesterna mot Lukasjenko har pågått sedan det hårt kritiserade valet den 9 augusti. Efter det att presidenten under stort hemlighetsmakeri svors in på nytt i onsdags förra veckan har vreden vuxit hos demokratirörelsen.