Løkke Rasmussen bildar nytt parti i Danmark

Av: 

TT

Publicerad:
Den tidigare danske statsministern Lars Løkke Rasmussen bekräftar att han bildar ett nytt mittenparti.
Foto: Julien Warnand/AP/TT
Den tidigare danske statsministern Lars Løkke Rasmussen bekräftar att han bildar ett nytt mittenparti.

NYHETER

Danmarks tidigare statsminister Lars Løkke Rasmussen bildar ett nytt parti.

Han har flera gånger luftat en sådan ambition sedan han på nyårsdagen lämnade borgerliga Venstre efter 40 års medlemskap och blev politisk vilde i folketinget.

I januari startade Lars Løkke Rasmussen ett politiskt nätverk kallat "Den politiska mötesplatsen", som hittills 15 000 danskar uppges ha blivit medlemmar i – och nu är ett nytt mittenparti på väg att bli verklighet, skriver den förre statsministern själv i den danska tidningen BT.

"Ett nytt parti växer fram som har ambitionen att bli en förnuftig, pragmatisk och odogmatisk röst i den politiska debatten," skriver Løkke Rasmussen.

Han var Danmarks statsminister i två omgångar, först 2009–2011 och sedan 2015–2019.

Utan att gå in på detaljer skriver den tidigare Venstre-ledaren att det nya partiet har ambitionen att bidra till framåtrörelse och förändring mitt emellan det blåa och det röda blocket i dansk politik.

Det framgår inte vad det nya partiet ska heta och vilka som eventuellt kommer att ställa upp för partiet i nästa val till folketinget 2023.

Samtidigt har stödet fallit för det tidigare maktpartiet Venstre, som är borgerligt. Partiet är i kris efter att ha tappat röstmagneten Løkke Rasmussen och tidigare invandringsministern Inger Støjberg, som tvingades bort från posten som vice ordförande efter interna stridigheter.

Publicerad: