Malmötupp infångad – efter flera försök

Publicerad 2020-06-22

I över ett års tid bodde tuppen i bostadsområdet i Malmö.

Det har varit ett mysterium hur tuppen hamnade i Hindby.

Under året i området har han dock hunnit med att röra upp känslor.

Nu har till slut flytten ut på landet skett.

– Det är skönt att den är infångad. Slutet gott, allting gott, säger Emma Aldin på Malmö Djurskyddsförening.

Aftonbladet har tidigare berättat om den tupp som levt i Hindby. I början av maj hade boende i området tröttnat på att bli väckta av tuppen och kontaktade därför Malmö Djurskyddsförening.

Föreningen ordnade ett nytt boende men tuppen visade sig svår att fånga in.

På söndagskvällen kunde till slut tuppen fångas och förflyttas till sitt nya boende utanför Löddeköpinge.

Fångades med håv

– I går kväll var vi ett flertal personer där ute och hade en liten plan hur vi skulle göra. Planen funkade inte till att börja med, då tuppen är väldigt snabb, men till sist tryckte vi faktiskt in den i en hörna när han försökte gömma sig. Då lyckades en där ute med att få in honom i håven, säger Emma Aldin på Malmö Djurskyddsförening.

Under den senaste en och en halv månaden har föreningen försökt fånga in tuppen vid fem-sex tillfällen. Efter att en fälla i en trädgård misslyckats övergick de till att försöka med håv.

När personal från Malmö Djurskyddsförening, närstående till dem samt privatpersoner samlades på söndagskvällen lyckades också Emma Aldins sambo med att fånga tuppen.

Gänget som lyckades fånga in tuppen.

”Var ren tur”

– Den här tuppen har blivit van vid att leva ute och litar inte på någon. Den har blivit väldigt vaksam och stark i kroppen och i vingarna. Den satt alltid uppe i ett träd och hade en otrolig flygförmåga, säger hon och fortsätter:

– Sen är den väldigt snabb när den springer. Så den har inte varit lätt att få tag i. Det var ren tur i går, eller kanske lite skicklighet med, att vi lyckades få in den.

Tuppen har rört upp känslorna bland boende i Hindby.

Vänjer sig vid lantliv

Medan vissa avskytt det tidiga uppvaknandet har andra uppskattat närvaron.

– Det är verkligen blandade känslor att ta honom därifrån. Han har blivit lite som en maskot. Många där ute tycker om honom men är samtidigt väldigt glada att han nu får bo ute på landet och bo med hönor.

Tuppen kommer den första tiden utanför Löddeköpinge att sitta i en voljär, för att vänja sig vid omgivningen, och därefter introduceras till hönorna.

Emma Aldin.