Här äggbombas norska antimuslimerna

Publicerad 2020-06-21

Ledaren för för norska organisationen Sian vill stoppa vad han kallar för islamiseringen av Norge.

När han höll tal i Oslo blev han attackerad – med ägg och tomater.

Det blev stökigt i Oslo under midsommardagen när Lars Thorsen, ledare i den främlingsfientliga organisationen Stopp islamiseringen av Norge (Sian), höll ett torgmöte på Mortensrudtorget, rapporterar Dagbladet.

Redan innan torgmötet fanns det uppgifter om att flera motdemonstrationer planerades och det fanns en risk för sammanstötningar mellan olika grupperingar.

Kastade ägg och tomater

Flera moskéer och organisationen Islamsk Råd Norge gick ut och uppmanade muslimer till att inte delta i några motdemonstrationer.

Men så blev det inte.

Sians torgmöte möttes av motdemonstranter som bland annat kastade ägg och tomater mot Lars Thorsen och hans anhängare.

Skyddade sig med Koranen

Enligt Dagbladet ska han stått bakom avspärrningar och poliser och skrikit samtidigt som han blev allt blötare av äggen och tomaterna som regnade över honom.

– Jävla barbarer. Kasta, kasta! Det här är inte hur man beter sig i Norge, ropade Lars Thorsen samtidigt som han använde en Koran som sköld mot maten som regnade över honom.

Han fortsatte mötet med hårda ord.

– I islam löser de problem med våld. Det är straffbart, säger han, enligt Dagbladet, och fortsätter:

– I demokratier löser vi konflikter med yttrandefrihet. Det är grundmuren i en demokrati. I dag ser vi att det inte är demokrati här på Mortensrud och det är ett bevis på att islam inte är lämpligt i en norsk demokrati.

Bortförd av polis

Äggen och tomaterna fortsatte regna och på bilderna från händelsen ser motdemonstranterna allt argare ut.

Polisen valde då att avsluta demonstrationen och förde bort Sian-ledaren från torget.

Tore Solberg, operationschef vid Oslo polisdistrikt, berättar för Dagbladet att de så småningom ansåg situationen som riskabel för Sian.

– När saker kastades genom luften ansåg vi att situationen var farlig. För att skydda demonstranternas liv och kropp valde vi därför att gå tillbaka, säger han, till Dagbladet.

Följ ämnen i artikeln