Tommie Lindh, 19, mördades – familjen om sorgen

Publicerad 2020-05-20

Tommie Lindh blev bara 19 år.

I juni skulle han ha tagit studenten.

I stället knivmördades han i en lägenhet i Härnösand.

– Föräldrar ska inte tvingas begrava sina barn, säger hans mamma Linnéa Lindh.

Tidigt på söndagsmorgonen den 10 maj får Linnéa Lindh ett telefonsamtal.

Hon är på jobbet.

Det är polisen som ringer.

Hennes son, 19-årige Tommie Lindh, har blivit allvarligt knivskuren i sin studentlägenhet i Härnösand. Han har förts till sjukhuset i Sundsvall. Linnéa Lindh känner hur benen viker sig under henne.

Hon ringer sin man, Mikael Lindh, och de sätter sig i bilen och kör alldeles för fort mot sjukhuset. Då ringer sjukhuset och säger åt dem att vända och istället köra mot Stockholm och Karolinska universitetssjukhuset.

– Det var då jag började sörja. Jag jobbar som undersköterska och vet att skickas man dit, då är det riktigt illa, säger Linnéa Lindh.

Tommie Lindh blev bara 19 år gammal.

Tillsammans med Tommies syster, Sabina, åkte hela familjen till sjukhuset. Ungefär när de kommer fram landar ambulanshelikoptern, med Tommie. Först får hela familjen knappt komma in på sjukhuset, eftersom coronapandemin gör att sjukhuset försöker hålla ner antalet besökare. Men till slut går det.

Tommie befinner sig på en intensivavdelning.

Man hoppas kunna rädda honom men skadorna från knivattacken är för allvarliga, hjärnskadorna för svåra. Tommie placeras i respirator och familjen får vara med honom de sista timmarna.

På måndagen fattar man beslutet att respiratorn ska stängas av.

Om det någonsin går att beskriva hur det känns att förlora sitt barn, har i alla fall Mikael och Linnéa Lindh ännu inte hittat de orden.

– Läkaren satt där och grät tillsammans med oss. Det är barnen som ska begrava sina föräldrar, inte tvärtom, säger Mikael Lindh.

Skulle ha firat systerns födelsedag

Det har nu gått över en vecka sedan Tommie mördades och hemma i huset utanför Bollnäs har föräldrarna nu en bänk fylld med blommor som vänner och bekanta skickat för att hedra Tommie. De beskriver sonen som vänfast, ärlig och rak.

– Dem han älskade, älskade han väldigt djupt. Han hade kompisar kvar från dagistiden som han hade hängt ihop med i alla år. Och han försvarade sina vänner i allt.

Framförallt stod han sin syster, Sabina, väldigt nära. Hon var bara ett år yngre än Tommie, men enligt föräldrarna var syskonen mer som tvillingar och pratade om allt.

Nu i veckan fyllde Sabina 18 år.

Det var inte så här hon hade tänkt att födelsedagen skulle bli.

– Det var inte förrän kvällen innan som hon sa att jag faktiskt fick köpa en tårta. Så vi satt här med Tommies foto och firade, så gott det gick, säger Linnéa Lindh.

Livet utan Tommie är overkligt för föräldrarna. De försöker få timmarna och dagarna att gå och de förbereder sin sons begravning. Där ska bland annat Nickelbacks ”How you remind me” spelas. Det var Tommies och hans systers favoritlåt.

– Att planera sin sons begravning, det går inte att föreställa sig.

Tommie och hans syster Sabina var väldigt nära vänner.

Den 11 juni skulle Tommie Lindh, som drömde om att arbeta till sjöss, ta studenten. Han gick på gymnasiet i Härnösand och bodde då i en lägenhet där. Under våren hade han varit hemma hos föräldrarna och studerat på distans på grund av coronan, men en vecka före mordet hade han tagit tåget upp för att skriva slutproven.

På lördagen hade Tommie och flera kompisar och bekanta en festkväll ihop, vilken avslutades med efterfest i lägenheten. Där befann sig också den 22-årige man som misstänks ha mördat Tommie. Han misstänks också ha våldtagit en kvinna som var på efterfesten.

”Försöker dra nytta av vår sons död”

Enligt åklagare Stina Sjöqvist har mordet och våldtäkterna ägt rum inom loppet av flera timmar under söndagsmorgonen. Efter mordet har det florerat rykten om att Tommie mördades för att han försökte stoppa våldtäkten. Enligt åklagaren var det inte så det gick till.

– Enligt de uppgifter vi har visste Tommie inte om våldtäkten. I det här läget tänker vi inte gå in på några fler detaljer om i vilken ordning brotten begåtts men vi har en ganska klar bild av hur det gått till, säger Stina Sjöqvist.

Efter mordet har det skrivits mycket på sociala medier och Tommies namn har använts i sammanhang som föräldrarna inte känner sig bekväma med. Bland annat höll den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, en demonstration i Härnösand till Tommies minne.

– De försöker dra nytta av vår sons död och göra det till en politisk fråga. Folk hävdar att vår son var nazist eller rasist men det var han inte, säger Mikael Lindh och Linnéa fyller i:

– Hat var inte hans grej. Och vi vill inte att folk ska hata heller, det är inte så han ska bli ihågkommen.