Firande på studentflak förbjuds

Av: Malin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Årets studenter kommer minst sagt få ett annorlunda firande.

Folkhälsomyndigheten har gått ut med stränga restriktioner till gymnasieskolor i samband med att deras sistaårselever går ut.

Nu förbjuds även firande på studentflak, uppger Transportstyrelsen.

Beslutet om att tillfälligt förbjuda studentflak fattades på onsdagen av Transportstyrelsen på begäran av Folkhälsomyndigheten.

Förbudet gäller mellan 15 maj och 31 december och omfattar transport på lastbilsflak eller släpvagn som dras av lastbil, traktor eller motorredskap i samband med skolavslutning, karnevalståg eller motsvarande.

Därmed grusas planerna för 2020 års studenter.

På frågan varför förbudet kommer gälla just ett halvår svarar Monica Näslund på Transportstyrelsen att det är ”en rimlig längd” för ett tillfälligt förbud.

– Folkhälsomyndigheten kan också begära förlängning av förbudet. Man gör såhär för att slippa ta nya beslut flera gånger. Sen vet vi ju inte hur situationen utspelar sig, och om vi får en liknande situation nästa år, säger hon till Aftonbladet.

Småskaligt studentfirande i år

Redan tidigt i våras flaggade Folkhälsomyndigheten för att studentfiranden och andra typer av glada högtider som infaller under sommarhalvåret kommer att bli begränsade av restriktionerna.

– Stora sammankomster med mycket sociala kontakter, bör man fundera på om de är bra. Just nu är de definitivt inte bra, så man bör skjuta upp sånt när det i möjligt och inte träffas i för stora sammanhang, sa Anders Tegnell till Aftonbladet tidigare i vår.

Även på sin hemsida har Folkhälsomyndigheten gått ut med restriktioner som riktar sig direkt till gymnasieskolorna i landet.

”Om skolan ordnar ett utspring ska detta genomföras en klass i taget eller i mindre grupper. Kontakt med familj och närstående bör bara ske i utomhusmiljö där det är enkelt att hålla avstånd till varandra. Det totala antalet närvarande vid firandet kan dessutom behöva begränsas för att undvika trängsel”, skriver myndigheten på sin hemsida.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE