JK ökar ersättning för häktestid till frikänd

TT

Publicerad 2020-01-10

Jonas Falk, tidigare Jonas Oredsson, får ytterligare ersättning för tiden han suttit häktad i ett narkotikamål. Falk frikändes i Svea hovrätt, men hade då suttit frihetsberövad i tre och ett halvt år. Arkivbild.

Jonas Falk som har suttit häktad i tre och ett halvt års tid för knarkrelaterad brottslighet får ytterligare ersättning från Justitiekanslern (JK) för tiden i häktet, skriver Expressen.

Falk, som tidigare hette Jonas Oredsson, greps 2010 i Colombia. Han misstänktes vara en av huvudmännen i en stor kokainhärva. Svenska och spanska myndigheter samarbetade i utredningen och 2013 dömdes han i Sverige till 18 års fängelse för narkotikabrott. Men 2014 friades han på alla åtalspunkter i Svea hovrätt, eftersom domstolen ansåg att bevisningen inte var tillräcklig.

Falk, som tidigare fått 1,6 miljoner kronor i ersättning, har krävt staten på ett större belopp. JK har drivit fallet som skulle avgöras i Svea hovrätt. Men parterna har nått en förlikning sedan JK betalat ut ytterligare två miljoner kronor, en halv miljon högre än vad tingsrätten tidigare beslutat.

"Det finns ett starkt stöd för att lidandet ökar ju längre ett frihetsberövande pågår. Det är därför rimligt att tiden ska ges en större betydelse än tidigare och att ersättningen därför ska öka exponentiellt", skriver justitiekansler Mari Heidenborg i ett pressmeddelande.