De slåss om Demokraternas kandidatur

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2020-03-02

De demokratiska presidentaspiranterna Elizabeth Warren, Bernie Sanders och Joe Biden vid en debatt i Charleston i South Carolina nyligen.

Tre äldre vita män och två kvinnor. Här är de fem aspiranter som inför supertisdagen toppar mätningarna om vem Demokraternas väljare vill se som partiets presidentkandidat.

Bernie Sanders

Bernie Sanders, 78-årig senator från Vermont som blev världskänd när han tampades med Hillary Clinton om Demokraternas nominering inför det förra presidentvalet 2016. Har tidigare varit borgmästare i Burlington, filmskapare och suttit i USA:s representanthus. Politiskt betecknar han sig som demokratisk socialist och "outsider", han har bland annat kampanjat för gratis högskoleutbildning och framhållit de skandinaviska ländernas välfärdssystem som ett föredöme. Bland hans profilfrågor finns även klimatåtgärder. Lockar många unga, kampanjar ofta med den karismatiska representanthusledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, som gett honom sitt stöd.

Opinionsstöd nationellt: 29,6 procent

Antal delegater: 56 (1 991 krävs för att väljas till partiets president kandidat)

Joe Biden

Joe Biden, 77-årig tidigare vicepresident till Barack Obama och mångårig senator (i 36 år) från Delaware. Betonar ofta sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund. Bidens släktingar jobbade i gruvindustrin. Har fått stöd från viktiga fackförbund och tros kunna ge president Donald Trump en match om stödet från USA:s vita arbetare. Den frispråkige Biden har dock visst politiskt bagage, tidigt i sin karriär plagierade han ett tal och i fjol anklagades han av flera kvinnor för att vara för närgången.

Opinionsstöd nationellt: 18,8 procent

Antal delegater: 48

Mike Bloomberg

Den 78-årige Mike Bloomberg grundade 1982 det medie- och informationsbolag som bär hans namn och som är ett av världens största. Var borgmästare i staden New York under tre mandatperioder, mellan åren 2002 och 2013. På papperet har han tidigare varit republikan, men han gick i fjol med i Demokraterna. Den förmögne Bloomberg har skänkt stora summor till organisationer och politiker som jobbar för skärpta vapenlagar och för klimatåtgärder. Har i mer än tio år flirtat med tanken på att ställa upp i ett presidentval och gav sig sent i höstas in i leken. Har hoppat över de tidiga primärvalsdelstaterna och satsat allt på supertisdagen.

Opinionsstöd nationellt: 16,4 procent

Antal delegater: -

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren, 70-årig senator från Massachusetts som gjort sig känd som en progressiv vänsterpolitiker med hög svansföring. Undervisade i juridik på flera universitet innan hon valdes in i senaten 2012. Warrens prioriterade fråga är kampen mot korruption. Hon vill se till att alla har sjukförsäkring, reformera systemet för studielån samt hårdare reglera finanssektorn. Och hon vill införa en skatt för de 0,1 procent av amerikanerna som är rikast. Är känd för att ha en plan för det mesta, på hennes kampanjsida finns över 75 planer. Fick nyligen stöd av prestigetidningen The New York Times ledarredaktion (tillsammans med Minnesotasenatorn Amy Klobuchar).

Opinionsstöd nationellt: 11,8 procent

Antal delegater: 8

Amy Klobuchar

59-årig senator från Minnesota. Politiskt mittenorienterad politiker som suttit i senaten sedan 2007. Innan dess var hon advokat och åklagare. Spås ha goda chanser att vinna i den viktiga mellanvästern. Lanserade sin satsning på Vita huset genom ett tal i full snöstorm där hon lovade en "hemodlad kampanj med ryggrad". Har drivit frågor om konsumentskydd och nätsäkerhet och arbetat över partigränserna med republikanska kandidater – samt kritiserats för att vara en hård chef. En av hennes signaturfrågor är kampen mot narkotika- och alkoholberoende, något som kan locka många väljare i delstater som drabbats hård av USA:s opioidpidemi. Har också offentliggjort en plan för pensionsreformer och en infrastruktursatsning.

Opinionsstöd nationellt: 4 procent

Antal delegater: 7

Dessutom är kongressledamoten från Hawaii, Tulsi Gabbard, med och tampas om nomineringen.