SD-profil döms för bedrägeri mot riksdagen

Stefan Jakobsson avslöjades i Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton”

Publicerad 2020-02-26

SD-profilen Stefan Jakobsson, som jobbar vid partiets riksdagskansli, dömdes i dag för närmare 40 fall av bedrägeri mot riksdagen.

Brotten skedde under hans tid som riksdagsledamot - och avslöjades i Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton”.

Jakobsson lät bland annat skattebetalarna stå för romantiska hotellövernattningar och taxiresor från massage, middagsdejter och nattklubbar.

Stefan Jakobsson var en av de första riksdagsledamöterna som avslöjades i Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton”.

Nu dömer Eskilstuna tingsrätt honom för en mängd bedrägerier till villkorlig dom.

– Det är tillfredsställande att domstolen har samma uppfattning som jag, säger åklagare Joakim Zander, vid Särskilda åklagarkammaren, till Aftonbladet.

Ska betala skadestånd

Jakobsson ska även betala skadestånd till riksdagsförvaltningen på närmare 11 000 kronor.

”Genom den bevisning som åklagaren har åberopat i målet finner tingsrätten styrkt att samtliga de kostnader som åtalet omfattar har varit av privat karaktär. Genom att beställa resor och övernattningar har Stefan Jakobsson åtagit sig betalningsskyldighet
för uppkomna kostnader”, skriver tingsrätten i sin dom.

Begick brott som ledamot

Domstolen skriver även:

”Gärningarna gäller ett stort antal fall med vid åtskilliga tillfällen relativt begränsade belopp. Emellertid har brotten begåtts i Stefan Jakobssons roll som riksdagsman, där stora krav ställs på den förtroendevaldes handlande”.

Privata hotellövernattningar

Under rättegången bekräftade en kvinnlig partikollega flera av Aftonbladets avslöjanden.

Kvinna vittnade under ed och uppgav att hon tidigare hade en relation med Jakobsson - och att han vid en mängd tillfällen låtit riksdagen betala privata taxiresor, men även privata hotellövernattningar, bland annat på Sigtuna Stadshotell.

Stefan Jakobsson i Eskilstuna tingsrätt under tisdagen då rättegången inleddes.

Överraskade kvinnan

– Det var alla hjärtans dag, så då hade han återigen gjort en överraskning för mig, sa kvinnan om ett dygn där skattebetalarna fick stå för för det femstjärniga hotellet i Sigtuna och taxiresor för totalt närmare 3 000 kronor.

Jakobsson plockade även ut ersättningar från riksdagen i samband med den så kallade ”glitterfesten” hos partiledaren Jimmie Åkesson och hans sambo Louise Erixon, som är kommunalråd i Sölvesborg.

”Det var det inte”

Flera som närvarade har uppgett att det var en privat fest – och ett antal andra SD-ledamöter som var på plats har inte krävt någon ersättning. Men Jakobsson redovisade festen som en ”konferens” och plockade ut omkring 4 000 kronor från riksdagen.

Men enligt Louise Erixon handlade det inte om ett partiarrangemang:

– Nej, det var det inte, sa hon under rättegången.

När Jakobssons utnyttjande av skattemedel avslöjades under 2018 begärde han att få betala tillbaka pengar i olika omgångar och medgav att flera kostnader varit privata.

Jakobsson på den omtalade glitterfesten.

Taxiresor från massagesalong

Men att erkänna att han hade låtit riksdagen betala privata resor innebar i princip att han erkände brott.

Och under polisutredningen ändrade Jakobsson sin version – och uppgav att alla hans resor hade skett i tjänsten.

Den 9 december 2019 skickade Jakobsson in en begäran om ”ersättning för tjänsteresor” till riksdagen och krävde tillbaka pengarna för 32 taxiresor han tidigare hade uppgett var privata.

Enligt Jakobsson var det skattebetalarna som skulle stå taxiresorna, som bland annat skett från nattklubbar och en massagesalong.

Jobbar för SD

När Jakobsson avslöjades drog han tillbaka sin riksdagskandidatur till valet 2018, men SD behöll honom inom partiet.

I dag jobbar Jakobsson vid partiets riksdagskansli med en månadslön på 55 300 kronor i månaden, enligt hans egna uppgifter under rättegången.
”Vi behöver naturligtvis i grunden titta på beslutet och föra fortsatta samtal internt. Detta är en komplex fråga av flera skäl, då inte minst med tanke på relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det är viktigt att komma ihåg att detta berör en person som är anställd hos oss och alltså inte en person som är förtroendevald”, skriver SD:s presschef Henrik Gustafsson i en kommentar.

Aftonbladet söker Stefan Jakobsson för en kommentar.

Under rättegången förnekade Jakobsson brott och påstod att resorna och hotellvistelserna med kvinnorna var ett led i att utbyta kontakter. Han hävdade att han har varit i tjänst under alla resor ”oavsett till vilken plats eller adress de har gått”.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna