”Man borde ha tagit vara på de bra sakerna i DDR”

Kommunistledaren: Allt slogs sönder och det var fel

Publicerad 2019-11-08

BERLIN. När hustrun väckte honom på natten den 9 november 1989 med nyheten att muren fallit så vägrade kommunistpolitikern Gregor Gysi att tro henne.

– Inte förrän jag slog på tv:n insåg jag att det var sant, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Gregor Gysi är en av få östpolitiker som överlevde återföreningen.

Gysi utstrålar energi från stunden han kommer in i det nakna och opersonliga konferensrummet i den tyska förbundsdagens lokaler. Klädd i grå kostym med klarblå slips och vit skjorta. Den kala hjässan blänker.

En timme har han på sig sedan måste han åka direkt till ett valmöte i Halle. Vi är fyra journalister från olika länder som turas om att ställa frågor.

Gysi använder timmen väl. Han pratar hela tiden och han pratar snabbt.

Han är förmodligen den politiker som betydde mest för hur DDR utvecklades efter Berlinmurens fall och fram till återföreningen med Tyskland nästan ett år senare.

”Det fanns många bra saker i DDR som Västtyskland hade mått bra av”, säger Gregor Gysi.

Han tillhörde inte den absoluta partitoppen före murens fall men satt ändå väldigt centralt placerad. Han kom med i det östtyska kommunistpartiet SED redan 1967. Hans pappa var minister.

Hösten 1989 tillhörde han den yngre och mer reforminriktade falangen i partiet. Gysi var advokat till yrket och företrädde en rad oppositionella som regimen ville straffa. Men många påstår att han i själva verket var informatör åt den hemliga polisen Stasi och rapporterade till dem om sina klienter. Något han förnekar.

Blandade känslor när muren föll

Gysi kände glädje men också rädsla när muren föll.

– När jag såg människors glada ansikten på tv tyckte jag det var bra att muren föll, säger han och håller ett fullt vattenglas mellan sina händer.

– Men samtidigt oroade jag mig för DDR. Vad skulle nu hända med vårt land? Hur skulle Sovjetunionen reagera?

Östtyskar får hjälp av västtyskar att ta sig över Berlinmuren 1989.

Gysi bekräftar att muren öppnades av en slump. Det hade inte hänt om inte partisekreterare Günther Schabowski hade sagt fel på en numera berömd presskonferens. För Gysi kom öppnandet som en total överraskning.

– Partiet ville få till generösare utreseregler men allt skulle ske under ordnade former och muren skulle definitivt inte rivas. Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov var inte ens informerad.

Han slår ut med händerna i en gest för att visa hur otänkbart det var att genomföra en så stor förändring utan att först tillfråga den mäktige grannen i öst.

”Det hade gått för långt”

När muren föll säger Gysi att han snabbt insåg att DDR:s saga var all.

– Det fanns inga möjligheter att reformera systemet. Det hade gått för långt.

Ändå påminner han om att det var vad många östtyskar ursprungligen demonstrerade för. Frihet och demokrati i DDR men inte för en återförening. Stämningsläget skiftade dock snabbt.

”Ska du återförena två folk kan du inte anamma allt från det ena och förklara allt från det andra som värdelöst”, säger Gregor Gysi.

Bara någon månad efter den 9 november 1989 lämnade kommunistpartiets ledare Egon Krenz alla sina uppdrag. Han säger än i dag att öppnandet av Berlinmuren var den värsta dagens i hans liv.

Även för Gregor Gysi förändrade det allt.

– De oppositionella som jag företrätt gentemot staten behövde mig inte längre. Däremot behövde partiet mig. Vi var tvungna att göra något för att få till en ordnad övergång.

Gysi säger att han självmant tog på sig uppgiften att göra om det totalitära SED till ett demokratiskt socialistparti.

– Partiet måste avstaliniseras.

Gorbatjov var orolig

Han pratade med Michail Gorbatjov för första gången i december 1989. Den ryske ledaren var då orolig och vädjade till Gysi:

– Han sa att ”om du upplöser SED så upplöser du DDR. Om du upplöser DDR upplöser du hela Sovjetunionen”, säger Gysi.

– Jag tyckte han överdrev lite.

Gysi blev partiledare för SED-PDS som sedermera bytte namn till bara PDS. Han var deras partiledare under de första och enda fria valen i DDR som hölls våren 1990. Men det var inte lätt att få DDR-medborgare att rösta på vad som uppfattades vara det gamla kommunistpartiet. Nu när de fick välja fritt.

Ett halvår senare var Tyskland återförenat. Det borde ha varit dödsstöten för Gysi. Men det fanns trots allt en liten klick med DDR-medborgare som saknade det gamla systemet och dessutom en grupp västtyskar som saknade ett vänsteralternativ.

Viktigast av allt: Gysi var bara 41 år när muren föll. Ung nog för att anpassa sig efter den nya tiden.

Valdes in mot alla odds

Mot alla odds blev Gysi invald i den tyska förbundsdagen som ledare för PDS som bytte mantel en gång till och numera kallar sig Die Linke (vänstern). Med några avbrott så har han varit parlamentsledamot ända sedan landet återförenades.

Gregor Gysi, 71, utstrålar energi.

Fast själv använder han inte det ordet. Han talar i stället om ”anschluss”, ett ord med mycket negativ klang i Tyskland eftersom det för tankarna till Hitlers tvångsannektering av Österrike inför andra världskriget.

Gregor Gysi anser att en rad misstag begicks som gör att man inte kan kalla det en återförening.

– Man ratade allting som var från DDR. Ska du återförena två folk kan du inte anamma allt från det ena och förklara allt från det andra som värdelöst.

”Fanns många bra saker i DDR”

Han plirar upp genom de runda glasögonen.

– Det fanns många bra saker i DDR som Västtyskland hade mått bra av. Vi låg mycket längre fram när det gällde jämställdhet mellan könen. Systemet med förskola och fritids hade varit bra för det återförenade Tyskland. Många delar i DDR:s utbildningssystem var bättre. Men allt slogs sönder och det var helt fel.

Att sälja ut de östtyska företagen ser Gysi som ett av de största misstagen.

– Det hade varit bättre att under en period skydda de östtyska företagen så att de kunde satsa på bättre kvalitet och på att göra sina produkter kända över hela Tyskland. Då hade västtyska företag inte varit lika intresserade av att köpa upp sina öst-konkurrenter för en spottstyver. I stället blev resultatet massarbetslöshet bland östtyskar.

”Två skilda världar”

Gysi ser återföreningen som oundviklig men genomförandet som misslyckat.

– Västra och östra Tyskland är fortfarande som två skilda världar. Jag märker det ständigt när jag är ute och valtalar. I västra Tyskland skrattar man åt skämt som i östra Tyskland inte går hem alls. Mentaliteten är helt olika. Det beror på att de som levde i DDR känner sig nedtryckta, som andra klassens medborgare.

Vi är fyra journalister från olika länder som turas om att ställa frågor.

Han tror att det är först med den generation som växer upp nu som den känslan kan börja försvinna.

Han erkänner att han själv är präglad av sin uppväxt i DDR.

– Det är lätt att bara komma ihåg det som var bra och glömma det som var dåligt.

Stasikollaboratör?

Just Gysis minne har många åsikter om. Redan 1992 kom de första anklagelserna om att han arbetat som informatör åt Stasi under täcknamnet Notary. Gysi blånekade.

Sex år senare fann en kommitté i förbundsdagen att Gysi rapporterat till Stasi under åren 1979 till 1989. Han dömdes till drygt 30 000 kronor i böter men fick behålla sin parlamentsplats och valdes samma år om av väljarna.

Faktum är att det hade varit i det närmaste otänkbart att Gysi inte arbetade åt Stasi. Med tanke på hans position i samhället sågs det närmast som en plikt. Stasi hade 90 000 informella rapportörer.

Har bett om ursäkt

Men frågan är fortfarande känslig i Tyskland. Därför fortsätter Gysi att hävda sin oskuld.

I sin egenskap av ordförande för Die Linke har han bett om ursäkt för de brott som begicks under DDR-tiden.

Men han ber inte om ursäkt för att han som en av få före detta DDR-politiker som hyllar Marx lyckats göra politisk karriär i det återförenade Tyskland.

Innan vi hinner ställa några fler frågor meddelar Gysis personliga assistent att tiden är ute. Bilen som ska ta Gregor Gysi till Halle står och väntar. I morgon bär det av till Thüringen och vad som skulle visa sig bli en storseger för Die Linke.

FAKTA: Berlinmuren – på 30 sekunder

 

1949

  • 7 oktober: Tyskland delas formellt när DDR, Deutsche Demokratische Republik, bildas av östra halvan av Tyskland. Några månader tidigare har Förbundsrepubliken Västtyskland grundats.

1961

  • 13 augusti: Berlinmuren byggs av DDR med stöd av Sovjetunionen för att stoppa flykten av välutbildade från Östtyskland till väst.

1989

  • 2 maj: Första sprickan i järnridån sker när Ungern klipper upp gränsstängslet mot Österrike och tusentals DDR-medborgare under sommaren och hösten flyr denna väg till väst.
  • Juni: De första fria valen hålls i Polen. Kommunistpartiet förlorar makten.
  • 4 september: Måndagsdemonstrationerna mot kommunistregimen i DDR drar igång i staden Leipzig och sprider sig så småningom till övriga DDR.
  • 4 oktober: 5 000 östtyskar som flytt till Västtysklands ambassad i Prag körs i tåg till Västtyskland.
  • 18 oktober: DDR:s kommunistpartiledare Erich Honecker avsätts och ersätts av den mer reformvillige Egon Krenz i ett försök att blidka kritiken mot regimen.
  • 9 november: Berlinmuren faller sedan DDR infört nya reseregler.
  • 17 november: Demonstrationer mot kommunistregimen inleds i Tjeckoslovakien. Landet delas senare i två delar.
  • 3 december: Nyligen tillträdde Egon Krenz tvingas avgå som kommunistledare i DDR och fria val utlyses.
  • 8 december: Kommunistpartiet lämnar över makten till oppositionen, Medborgarforum.

1990

  • 3 oktober: Tyskland återförenas. DDR upphör att existera.

1991

  • 25 december: Sovjetunionen upphör att existera.