Tusentals SFI-elever firade sin egen dag

Publicerad 2019-11-20

Saifi Huseni, Malena Fernandez och Hamzah Okomno deltog alla på SFI-dagen.

I Malmö har SFI-dagen arrangerats i nio år.

Firandet lockar årligen cirka 3 000 SFI-elever.

– Det är viktigt för att öva på sin svenska och träffa andra personer som är i samma situation, säger Malena Fernandez, som var en av årets deltagare.

Nio år i rad har SFI-dagen arrangerats på Stadsbiblioteket i Malmö. Elever som studerar svenska för invandrare (SFI) i Malmö får då möjlighet att delta i aktiviteter – som de själva även arrangerar.

Att eleverna får träna på att arrangera egna event, få en insyn i biblioteksverksamheten och få fira en egen dag beskrivs som syftet med dagen.

– Den är mycket viktig för oss då tusentals SFI-elever besöker biblioteket och många av dem har aldrig varit här. Det är ett tillfälle att lära känna biblioteket, vilka aktiviteter vi har och vad vi kan erbjuda helt gratis, säger Nizar Keblawi, projektledare på Stadsbiblioteket.

Åtta aktiviteter på schemat

Årets SFI-dag bjöd på åtta aktiviteter med poesi, målning, läsning, diskussioner, sång och filmvisning. Allting under temat ”Framtid & Drömmar”. Bakom aktiviteterna ligger de fem SFI-skolor som arrangerar dagen.

– Men alla SFI-skolor bjuds in, förtydligar Nizar Keblawi.

Dagen är en av de mest besökstäta för Stadsbiblioteket, då cirka 3 000 SFI-elever årligen brukar komma och delta i aktiviteter.

– Vi räknar med att det är mellan 2 500 och 3 000 besökare varje år.

Nizar Keblawi menar att tioårsjubiléet blir speciellt.

”Kan träffa alla andra elever”

’Några av de tusentals besökare som deltagit under SFI-dagen är Saifi Huseni, Malena Fernandez och Hamzah Okomno - vilka alla kom till Sverige för cirka åtta månader sedan och i dag studerar på Komvux Malmö Heleneholm.

– Jag tycker det är jätteroligt. Vi kan träffa alla andra elever och vi kan vara med i olika aktiviteter, säger Malena Fernandez, som kom till Sverige från Argentina.

Saif Huseni, som invandrat från Irak, fyller i:

– Jag gillar SFI-dagen och tycker den var trevlig. Nästa år ska jag träffa folk här igen.

Även Hamzah Okomno, som kommer från Ghana, tycker att det var en trevlig upplevelse.

– Jag får träffa alla mina vänner och de olika aktiviteterna var intressanta och bra.

Tioårsjubileum blir speciellt

Trion har själva inte arrangerat någon av aktiviteterna, utan istället har klassen enbart tagit del av det som andra SFI-elever ligger bakom.

Att dagen är viktig håller de alla med om.

– Jag tror det är viktigt för att öva på sin svenska och träffa andra personer som är i samma situation. Det är det som är det viktiga, säger Fernandez.

Nästa år fyller SFI-dagen tio år och då lär dagen av allt att döma se något annorlunda ut än de andra åren.

– Nästa år ska vi ha något speciellt, så att det syns att det gått tio år av firande av SFI, säger Nizar Keblawi.

Följ ämnen i artikeln