Trots uppmaningen – fyrverkerierna består

Uppdaterad 2019-11-28 | Publicerad 2019-11-26

Det blir nyårsfyrverkerier i Malmö även i år.

Peta vill att Malmö slopar nyårsfyrverkerierna.

Raketerna kommer dock finnas kvar även i år.

– Men jag sympatiserar med den uppmaningen, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.

Djurrättsorganisationen Peta uppmanade i förra veckan Carina Nilsson (S), ordförande i kommunfullmäktige, att Malmö ska byta ut nyårsfyrverkerierna mot en show med laser eller drönare. Det med anledning av att organisationen menar att djur drabbas av de höga smällarna från fyrverkerierna.

Uppmaningen har av Carina Nilsson skickats vidare till Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden, som har förståelse för åsikten.

– Min kommentar är att jag sympatiserar med den uppmaningen. Jag har varit inne på det tidigare och tycker helst inte man ska sälja fyrverkerier till allmänheten, alternativt att man begränsar det väldigt mycket till särskilda platser och förkortar försäljningstiden ännu mer, säger Schönström.

Nyårsfirande i Nyhamnen

Trots det kommer de kommunala fyrverkerierna att bestå - åtminstone i år.

– Inför årets nyårsfirande har vi flyttat ut till den nya arrangemangsplatsen i Nyhamnen. Dels för att det inte ska vara störande, man ska kunna skjuta utan att störa grannar, och ha det under ordnade former, säger Schönström och lägger till:

– Jag tycker mycket väl att det räcker så - och förstår att hundar och deras ägare tycker det är problematiskt med fyrverkerierna.

Andreas Schönström (S) hade gärna skippat fyrverkerierna, men menar att alternativet inte är tillräckligt bra.

”Mycket mer väderberoende”

Huvudskälet till att Malmö stad inte kommer ersätta nyårsfyrverkerierna med en laser- eller drönarshow är bristerna som finns med tekniken.

– Vad jag kommer ihåg av den diskussionen så är problemet med en lasershow om vädret inte är rätt, då kommer det inte synas någonting. Det är mycket mer väderberoende och känsligt jämfört med fyrverkerier.

– I gengäld har vi sett till att flytta det till en sån plats så att det inte ska störa människa eller djur, så att det inte blir problem med fyrverkerier. Min förhoppning rent generellt är att folk tar sig till den här platsen istället för att lägga pengar på egna fyrverkerier.

Stänger inga dörrar

Även om nyårsraketerna kommer bestå i Malmö 2019 stänger inte Andreas Schönström dörren för att det blir en laser- eller drönarshow i framtiden.

– Vi kan mycket väl ta den diskussionen. Det har jag inga problem att göra, om vi tror att vi kan få fram en sån teknik som på ett bättre sätt kan ersätta våra fyrverkerier. Det kan man mycket väl fundera på framöver.

Peta har i sin uppmaning pekat på att Boden valde att slopa raketer redan 2017.

Följ ämnen i artikeln