Domen som stoppar bygge i Blodstensskogen överklagas inte

Publicerad 2020-08-07

Mark- och miljödomstolen rev Uppsala kommuns detaljplan för 110 lägenheter i Blodstensskogen på grund av baggar för några veckor sedan.

Nu har tiden att överklaga domen gått ut och kommunen börjar om från noll.

– Jag tycker att det känns bra att vi tar ett omtag och att det blir rätt, säger Ylva Stadell (S), ordförande för plan- och byggnadsnämnden.

Aktivister har protesterat mot byggplanerna under sommaren.

Om det går att bygga fyra bostadshus med totalt 110 lägenheter i Eriksberg – så som det var tänkt enligt den gamla detaljplanen – är i nuläget oklart, enligt Ylva Stadell (S) vid plan- och byggnadsnämnden.

– Det går inte att svara på. Vi backar ett steg nu och gör en miljökonsekvensbeskrivning och ser vad den ger och om det är så att vi behöver göra några speciella åtgärder så att det går att bygga ändå eller om det inte går att bygga alls. Det kan vi inte svara på förrän alla utredningar är gjorda, säger hon.

Domen är ganska tydlig

Uppsala kommun behöver bland annat kartlägga hur eventuella bostäder kommer att påverka de fridlysta cinnoberbaggarna som lever i området den vill bygga i. Det hade kommunen inte gjort innan plan- och byggnämnden antog den förra detaljplanen 2018, vilket mark- och miljödomstolen slog ner på när den rev planen den 14 juli.

– Domen är ganska tydlig med att det behövs en miljökonsekvensbeskrivning och då ser vi ingen anledning att inte göra den. Det är viktigt för oss också att det går rätt till vid byggnationer. Därför backar vi och genomför en sådan, säger Ylva Stadell, och fortsätter:

– Vi hoppas på att vi vet mer och har utrett det här om ett halvår i alla fall.

Hur lång tid det kommer att ta för kommunen att ta fram en ny detaljplan, om det blir aktuellt, kan hon inte svara på än. Det beror på vad utredningen ger.

Ylva Stadell (S), ordförande plan- och byggnadsnämnden.

ANNONS