Fritidsgårdar erbjuder studierum – i skolornas frånvaro

Uppdaterad 2020-04-28 | Publicerad 2020-04-27

Inci Gicvan är fritidsledare.

Gymnasieskolorna är stängda och eleverna får plugga på distans.

Då har fritidsgårdarna utökat sina öppettider - för att kunna erbjuda studieplatser.

– Alla har inte samma möjlighet att ha det lite lugnt hemma, säger Inci Gicvan, fritidsledare på Tegelhuset Bricks.

Sedan den 19 mars har landets gymnasieskolor varit nedstängda och eleverna har fått bedriva distansundervisning. Då många elever inte kan få lugn och ro i sina hem har studierum öppnat upp på tolv fritidsgårdar i Malmö.

Tegelhuset Bricks på Rosengård är en av fritidsgårdarna som numera även håller öppet på förmiddagarna, så att gymnasister kan gå dit för att studera.

– Det är mest att erbjuda dem en plats. Alla har inte samma möjlighet att ha det lite lugnt hemma. Jag tänker speciellt på om man har mindre syskon men även trångboddheten, säger Inci Gicvan, fritidsledare på Tegelhuset Bricks.

Eleverna ges på fritidsgårdarna helt enkelt en möjlighet att slå sig ner på någon av ytorna för att få lugn och ro till studierna.

”Vi såg behovet”

– Det är att ge utrymme, finnas till hand och vara ett tryggt vuxensällskap , säger Inci Gicvan.

På Tegelhuset Bricks ändrade de öppettiderna kort efter att skolorna stängt ner.

– Vi såg behovet och ungdomarna efterfrågade själva det.

En normal dag kommer tio-tolv gymnasieelever till Tegelhuset Bricks för att studera. På grund av ramadan har en nedgång dock märkts av och på måndagen var det sju elever som studerade på fritidsgården på Rosengård.

Distansundervisningen på fritidsgården uppskattas bland eleverna som är på fritidsgården när Aftonbladet är på besök.

– Det är inte lika mycket press. Man kan välja mer fritt vad man prioriterar först och sist, säger en kille som studerar andra året på samhällsvetenskapsprogrammet.

Tegelhuset Bricks är beläget alldeles intill Rosengård Centrum.

Somnar inte om

Han vittnar dock om en de problem.

– Det finns svårigheter men man löser det. Men det är det med att man inte får lika mycket hjälp från lärarna.

Vännen som studerar andra året på naturvetenskapsprogrammet gläds åt att fritidsgården öppnat upp.

– Är man hemma, öppnar upp datorn och ligger på soffan kommer man inte kunna koncentrera sig på lektionen. Man kommer lägga sig där och sova igen.

Han menar också att hans egna studier gynnats av distansundervisningen.

Inget problem med närhet

– Jag gillar faktiskt det. Personligen gör jag mycket mer på distans. För då är man tvungen och känner av allvaret. Det känns som att om jag inte koncentrerar mig och pluggar kommer jag förlora min framtid.

Inci Gicvan är tydlig med att det inte blivit att klassrummet bara förflyttats från en lokal till en annan, då eleverna själva allt som oftast är noga med att hålla avståndet till varandra.

– Det händer att de sitter lite nära varandra men då är det vår uppgift att säga till dem att ”flytta lite dit är du snäll”. De brukar lyssna. Där är inga komplikationer.

Förutom att ha specialöppet på förmiddagarna har fritidsgårdarna öppet på eftermiddagarna och ger även då eleverna möjlighet att studera på platsen, men gårdarna är då även öppna för andra ungdomar.