Tvillingarna dog i pandemierna – med 100 års mellanrum

Publicerad 2020-04-30

Krigsveteranen Philip Kahn i USA har dött till följd av coronaviruset.

För 100 år sedan gick hans tvillingbror bort i en annan pandemi – spanska sjukan.

– Hans motto var att historien alltid upprepar sig, säger barnbarnet Corey Karlin-Zysman till CBS New York.

Philip Kahn stred som flygingenjör i slaget om Iwo Jima under andra världskriget. Han deltog i övervakning från luften och dekorerades med två bronsstjärnor för sina insatser.

Han dog 100 år gammal den 17 april efter att ha insjuknat i covid-19.

Philip och tvillingbrodern Samuel föddes den 5 december 1919. Brodern dog några veckor senare i spanska sjukan, berättar närstående för CBS New York.

Barnbarnet Corey Karlin-Zysman förklarar att tvillingbroderns bortgång påverkade honom hela livet.

– Han visste att det fanns risk för en ny pandemi. Det fina är att han äntligen, efter 100 år, kommer få möjlighet att träffa sin tvillingbror, säger hon till tv-kanalen.

”Såg ironin i det”

Efter kriget kom Philip Kahn att arbeta som elektriker och han hjälpte till att bygga tvillingtornen i New York.

Sina bilder och berättelser från andra världskriget skänkte han till museumfartyget Intrepid i samma stad.

När han en tid före sin död började hosta och få svårt att andas förstod han vad som var på väg att hända.

– Han var helt införstådd mot slutet. Han visste vad som pågick och la definitivt ihop två och två, och såg ironin i det, säger Corey Karlin-Zysman.

Militär ceremoni

Hans andra barnbarn Warren Zysman säger till CNN att Philip Kahn alltid önskat sig en stor militärbegravning, men att det inte gick att ordna.

Kyrkogården på Long Island lyckades däremot se till att två militärer höll en enklare militär ceremoni, samtidigt som en man vars far var marinkårssoldat under kriget blåste horn i bakgrunden.

– Min farfar anmälde sig frivilligt till arméns flygvapen eftersom de skyddade marinkåren med understöd, och jag kände att det var en ära att göra det här för honom, säger Warren Zysman till CNN.

Spanska sjukan är den dödligaste pandemin i modern tid. Uppskattningsvis dog 50 miljoner människor världen över 1918–1919.


PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln