Fem krogar kan stängas efter coronakontroller

Publicerad 2020-04-26

Fem krogar rapporteras till smittskyddsläkaren – som kan fatta beslut om tillfällig nedstängning.

Det är resultatet av Stockholms stads skärpta kontroller av trängseln i utelivet.

– Det är oacceptabelt att vi ser de här siffrorna, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr.

Under helgen har inspektörer från Stockholms stad genomfört ett stort antal inspektioner av restauranger och barer. På fredagen upptäcktes trängsel som kan bryta mot myndigheternas rekommendationer på elva etablissemang.

De ställena fick nya påhälsningar på lördagskvällen. Resultatet blev att fem krogar rapporteras vidare till smittskyddsläkaren. Denne kan fatta beslut om att stänga verksamheterna.

– Det är oacceptabelt att vi ser de här siffrorna trots de återkommande inspektionerna och varningarna från myndigheterna, säger miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP) i en kommentar.

– Jag förutsätter att Smittskydd Stockholm nu tar skyndsamma beslut om de krogar som vi rapporterar vidare.

Har inspekterat 276 krogar

Sedan den 25 mars har miljöförvaltningen i Stockholm genomfört 276 inspektioner. Vid 57 av dessa har brister upptäckts. Totalt har sju krogar hamnat på smittskyddsläkaren Per Follins bord. Än så länge har han inte fattat beslut om stängning i något av fallen.

– De flesta stockholmare och krogar tar ansvar och det är positivt. Men jag ser väldigt allvarligt på att helgens inspektioner av krogar visar att för många inte gör det. Restriktionerna är inte tips. Dessa ska följas av alla, alltid, säger Katarina Luhr.

Hårda ord från Damberg

På fredagsförmiddagen höll inrikesministern Mikael Damberg (S) en pressträff. Han levererade då ett skarpt budskap till både krögare och allmänhet i huvudstaden.

– Väldigt många har förändrat sitt beteende. Den stora majoriteten har ställt om sitt liv men på vissa platser följs inte de här restriktionerna. Och det måste få konsekvenser, sa ministern.

Aftonbladet söker Mikael Damberg angående resultatet av helgens kontroller.

Studenter festar på Medborgarplatsen. Krogarna på bilden har inget med anmärkningarna att göra.

PODD Så nedmonterades Sveriges beredskap

Det här avsnittet av Aftonbladet Daily handlar om den svenska beredskapen, och gästas av Eva Leth.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen