George Floyd sa ”jag kan inte andas” 16 gånger

Uppdaterad 2020-06-03 | Publicerad 2020-06-02

16 gånger inom fem minuter försöker George Floyd berätta för poliserna att han inte får luft.

Men ingen lyssnar.

Det här är vad som hände på morgonen den 25 maj i Minneapolis.

The New York Times har gått igenom material från övervakningskameror, vittnesmål, officiella dokument samt filmer från platsen för att försöka reda ut exakt vad som ledde fram till George Floyds död.

Allt börjar med att en berusad George Floyd, 46, handlar cigaretter med en förfalskad 20-dollarssedel strax före klockan åtta på måndagsmorgonen.

Floyd hade tidigare arbetat som dörrvakt på en restaurang, men förlorade sitt jobb på grund av den pågående coronaviruspandemin.

Butikspersonalen upptäcker att sedeln är förfalskad och går ut till Floyd som sitter i sin bil på andra sidan gatan. De kräver att få tillbaka cigaretterna, men när Floyd inte går dem till mötes ringer de polisen.

George Floyd.

Den första polispatrullen anländer några minuter senare. Floyd tas ut från bilen och placeras med handfängsel mot en vägg vid trottoarkanten.

Strax därefter anländer ytterligare en polispatrull, med den nu mordmisstänkta polisen Derek Chauvin. Nu flyttas George Floyd från trottoaren till baksätet på en av polisbilarna, men när han säger att han har klaustrofobi drar poliserna ut honom från bilen och placerar honom på gatan igen, med ansiktet ner mot asfalten.

Efter det trycker Derek Chauvin sitt knä mot Floyds hals för första gången. 

Demonstranter håller upp ett porträtt av George Floyd under en av många protester mot polisvåldet i USA.

Vädjar 16 gånger

Enligt The New York Times hörs  det tydligt hur Floyd nu säger ”Jag kan inte andas” åtminstone 16 gånger, inom loppet av fem minuter.

Poliserna svarar ”res dig och sätt dig i bilen”, varpå han svarar ”jag kan inte, jag kan inte röra mig”. 

Vittnen skriker till poliserna: ”Titta på honom, flytta på er nu! Vad är det för fel på er?” och ”känn på hans puls, han rör inte på sig” 

Poliserna sitter dock kvar och Derek Chauvin tar inte bort sitt knä från halsen, inte ens när George sluter ögonen och tappar medvetandet.

Derek Chauvin trycker sitt knä mot George Floyds hals.

8 minuter och 46 sekunder

När ambulanspersonalen kommer till platsen håller Chauvin kvar sitt knä mot halsen i ytterligare en minut. Totalt har han sitt knä mot Floyds hals i 8 minuter och 46 sekunder. 

17 minuter efter att den första polispatruller anlände visar George Floyd inga tecken på liv.

Klockan 09.25 dödförklaras han på ett närliggande sjukhus.

Derek Chauvin greps fredagen den 29 maj.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen