Spanjorer flyr aggressiv brandfront – två bränder slogs ihop

Uppdaterad 2021-09-13 | Publicerad 2021-09-12

Två spanska skogsbränder har slagits ihop och bildat en massiv brandfront.

2 000 människor tvingas fly sina byar och militären har kallats in.

– Styrkan i branden är ovanligt kraftig jämfört med vad vi är vana vid i vårt land, säger Alejandro García, direktör på lokala brandmyndigheten.

I fyra dygn har en massiv skogsbrand härjat i Malaga, södra Spanien. Höga temperaturer och starka vindar har försvårat släckningsarbetet och läget blir allt mer ansträngt.

På lördagen utbröt ytterligare en brand i samma bergområde, Sierra Bermeja, som ligger ovanför turistorten Estepona.

Brandflyg kämpar med att släcka bränderna i Estepona.

Räddningstjänsten och de lokala myndigheterna hade hoppats att brandens intensitet skulle sjunka då väderförhållandena blev bättre under lördagskvällen.

Ny aggressiv brandfront

Men under söndagen tog elden fart med en ny kraft. Två skogsbränder slogs ihop och bildade en ny aggressiv front som tvingar invånare på flykt.

– Styrkan i den här branden är ovanligt kraftig jämfört med vad vi är vana vid i vårt land, säger Alejandro García, direktör på skogsbrandsmyndigheten Infoca, rapporterar El Pais.

Totalt har 7 000 hektar brunnit hittils, motsvarande 10 000 fotbollsplaner.

Byarna Jubrique, Genalguacil, Faraján, Pujerra, Júzcar och Alpandeire, med cirka 2 000 invånare har evakuerats i förebyggande syfte då lågorna kryper allt närmare.

41 brandflyg vattenbombar

Lokala myndigheter i Andalusien har begärt stöd från regeringen som beordrat militären till område för att få kontroll på bränderna och skydda hotade byar.

41 brandflyg kör skytteltrafik för att vattenbomba branden. De skopande planen flyger lågt över stränder för att hämta vatten i havet.

Bränderna tros vara anlagda och högar med torra löv och blad har hittats på platserna. En 44-årig brandman dog i samband med släckningsarbetet i torsdags och tros ha blivit omringad av elden.

Följ ämnen i artikeln