Affärsman ägde kemikalier som exploderade i Beirut

Uppdaterad 2021-09-16 | Publicerad 2021-09-15

En ukrainsk affärsman ägde kemikalierna i Beiruts hamn som orsakade en av världens hittills värsta explosioner i augusti 2020.

Journalistgruppen OCCRP har nu avslöjat hans namn: Volodymyr Verbonol.

Över 300 000 libaneser blev hemlösa efter detonationen.

Följ ämnen
Ukraina

På eftermiddagen den fjärde augusti 2020 inträffade en av de värsta explosionerna världen någonsin skådat.

Stora delar av Beirut ödelades, över 200 personer dödades, fler än 6 000 skadades och över 300 000 fick sina hem förstörda. Smällen visade sig komma från över 3 000 ton högexplosivt ammoniumnitrat som dumpats i den stadsnära hamnen. Den våldsamma smällen var en av historiens kraftigaste icke-nukleära krevader.

”Det påminner om Hiroshima och Nagasaki”, sa Beiruts guvernör om explosionen.

Fartyget Rhosus var 2013 på väg från Georgien till en sprängmedelstillverkare i Mocambique med lasten, när det enligt kaptenen Boris Prokosjev beordrades in till Beirut för att ta upp ytterligare last.

– De var giriga, sade Prokosjev om fartygets ägare – som då påstods vara en rysk affärsman – i en intervju med Reuters förra året.

På grund av obetalda hamnavgifter och tekniska fel tilläts inte skeppet att lämna Libanons huvudstad. Efter elva månader övergav besättningen fartyget, och ammoniumnitraten lastades av och förvarades i en silo i hamnen. Några år senare sjönk Rhosus.

Affärsmannen Volodymyr Verbonol är riddare av Helige Stanislaus internationella orden i Ukraina.

Lastens ägare har hittills varit okänd. Den ukrainska affärsmannen Volodymyr Verbonol pekades tidigt ut som ansvarig, men nekade då och slapp länge ytterligare uppmärksamhet.

Nu har journalistgruppen OCCRP, Organized Crime and Corruption Reporting Project, presenterat övertygande bevis för att det verkligen var Volodymyr Verbonol som ägde lasten. Han är riddare av Helige Stanislaus internationella orden i Ukraina.

Frun till en av de brandmän som förlorade livet i explosionen skriker ut sin sorg.

Verbonol förnekar fortfarande inblandning, men ägardokument visar att han och svärfadern Mykola Alisejenko äger Savaro Ltd och Agroblend Exports (BVI) Ltd som chartrade fartyget och ägde ammoniumnitraten. Via en konstruktion av skalbolag i flera olika länder och så kallade målvakter doldes deras ägande i bolagen.

Explosionsoffren har sedan tidigare inlett en domstolsprocess mot företaget Savaro, och Verbonol kan komma att dömas som en av flera rättsligt ansvariga för detonationen.

– Det är inte okej enligt de internationella lagarna om mänskliga rättigheter att dumpa farliga kemikalier i en silo och gå sin väg, säger analytikern Mark Taylor till OCCRP.

Stora delar av Beirut ödelades, över 200 personer dödades, fler än 6 000 skadades och över 300 000 fick sina hem förstörda i explosionen.

Explosionen orsakade materiella skador för omkring 80 miljarder kronor, och bidrog till hyperinflation i Libanon. Efter krevaden i hamnen har allt fler libaneser lämnat landet för att söka sig en bättre framtid utomlands.

Hittills har bara lägre tjänstemän åtalats för att stora mängder farliga kemikalier förvarades utan tillräckliga skyddsåtgärder år efter år i hamnen.

En domare som försökte åtala högre tjänstemän och premiärminister Hassan Diab för försummelse avlägsnades från sin post i februari och en ny domare tillsattes, uppger OCCRP.

Följ ämnen i artikeln