Östersund

Drograttfull kvinna körde ihjäl sin dotter – får fängelse

Av: 

Elmer Rikner

NYHETER

Kvinnan kraschade sin bil när hon körde påverkad – för att fly en expojkvän, enligt hennes försvar.

Med sig hade hon sin ettåring som satt obältad och dog.

Nu har kvinnan dömts till ett års fängelse.

Olyckan inträffade i Östersund, bara dagar innan julafton 2020. Kvinnan hade tillsammans med sin ett år gamla dotter satt sig i bilen. Bilen kraschade in i ett träd och dottern, som inte hade säkerhetsbälte, dog i olyckan.

Kvinnan hade under olyckstillfället 1,47 promille alkohol i blodet och spår av bland annat amfetamin i kroppen.

Åklagaren i fallet, David Kahl, åtalade kvinnan för vållande till annans död, grov olovlig körning, grovt rattfylleri, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Hon döms på samtliga punkter, rapporterar Östersunds-Posten. Utöver fängelsestraffet ska hon också betala ett skadestånd på 30 000 kronor ska hon betala till barnets far.

”Kvinnan döms för alla brott jag åtalat för”, säger åklagaren David Kahl
”Kvinnan döms för alla brott jag åtalat för”, säger åklagaren David Kahl

Yrkade på längre straff

Enligt David Kahl skulle detta inneburit ett tvåårigt fängelsestraff, men trots att kvinnan blev fälld på alla punkter blev straffet ett år bakom lås och bom.

– Kvinnan döms för alla brott jag åtalat för, på så vis är jag nöjd. Sedan gör tingsrätten en annan bedömning av straffvärdet. Jag tycker att straffvärdet är högre än ett år, säger han till ÖP.

Våldsam pojkvän

Kvinnan berättar i förhör att hon tidigare blivit misshandlad av sin pojkvän och att ett sms samma kväll som olyckan gjorde att hon fick panik.

Sms:et kom från hennes pojkväns före detta flickväns mamma, som berättade att även hon och den före detta flickvännen blivit misshandlade av mannen.

Efter sms:et insåg hon att pojkvännen sannolikt skulle släppas fri nästa dag och kände då ett behov av att fly och satte sig i bilen. En händelse hon själv säger att hon inte minns.

Nödsituation

Huruvida den misstänkta kvinnan ska ha fått informationen om pojkvännens frigivning i sms:et eller vid ett tidigare tillfälle framkommer inte i förundersökningen.

Försvaret menar att kvinnan borde ha sluppit fängelse eftersom hon känt sig tvungen att fly ett angrepp, skriver ÖP.

Tingsrätten menar dock att det fanns andra sätt att hantera situationen på och att hennes handling därför inte var nödvändig.

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen! Fira det med att köpa muggen ABC.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Östersund

Rattfylleri

Narkotikabrott