Reservdelarna på väg ta slut vid största kärnkraftverket

Publicerad 2022-06-12

Reservdelarna till Europas största, ryskockuperade kärnkraftverk i Ukraina håller på att ta slut.

Enligt ukrainska försvarsministeriet är situationen kritisk.

Europeiska atomexperter har i flera månader begärt att få göra en inspektion av kärnkraftverket i Zaporizhzhia, vilket fortfarande inte har förverkligats.

Följ ämnen
Ukraina

Problemen vid det ukrainska Zaporizhzhia-kärnkraftverket i ryskockuperade Enerhodar uppmärksammas av nyhetsbyrån Reuters.

– En kritisk situation har uppstått vid kärnkraftverket vad gäller möjligheten att upprätthålla en stabil och säker drift. Det finns praktiskt taget inga reservdelar och förbrukningsmaterial kvar, uppger det ukrainska försvarsministeriet.

Chefen för IAEA, Internationella atomenergiorganet, är mycket oroad av situationen. Så här säger han om reservdelsbristen:

– Det utgör en tydlig risk när det gäller säkerheten på kärnkraftverket, säger Rafael Grossi till nyhetbyrån Reuters.

IAEA:s begäran att få göra en inspektion av det ryskockuperade kärnkraftverket i Zaporizhzhia har ännu inte förverkligats.

Zaporizhzhia-kärnkraftverket med sex reaktorer från Sovjettiden, byggda mellan 1984 och 1995, kan förse över fyra miljoner hem med elektricitet och stod för 20 procent av Ukrainas elproduktion före kriget.

När den ryska invasionen av Ukraina inleddes den 24 februari stängde ägaren Energoatom av två reaktorer av säkerhetsskäl, men fortsatte driften med två andra reaktorer.

Ryska soldater står på vakt utanför Zaporizhzhiareaktorerna.

En brand utbröt när ryska trupper attackerade och tog över kärnkraftverket den 4 mars. Branden inträffade i en träningsbyggnad utanför huvudområdet, och det var aldrig någon fara för reaktorns säkerhet.

Den 12 mars meddelade ryska myndigheter att kärnkraftverket tagits över av ryska statliga Rosatom. Men än i dag sköts kärnkraftverket av ukrainska tekniker, som fått alla sina personliga tillhörigheter och mobiltelefoner beslagtagna av de ryska ockupanterna.

Under fredagen genomförde Internationella atomenergiorganet IAEA en inspektion av det ukrainska kärnkraftverket Tjernobyl, som orsakade världens hittills värsta kärnkraftsolycka 1986. IAEA:s mål är att även få inspektera Zaporizhzhia-kärnkraftverket.

Kärnkraftverk har robusta säkerhetssystem, men är inte skyddade mot allt som kan hända i ett krig. I samband med branden den 4 mars vid Zaporizhzhia-kärnkraftverket sade kärnkraftsexperten Mariana Budjeryn till TT:

– IAEA-medlemmarna har kommit överens om att en attack mot ett kärnkraftverk är i nivå med brott mot FN-stadgan. Vi ser betydande brott mot internationell norm som bryts just nu. Jag är personligen extremt oroad, med tanke på att jag fortfarande minns Tjernobyl.

En rysk soldat står posterad utanför det ockuperade kärnkraftverket.

ANNONS