Jelena, 76: ”I Ryssland mördas de bästa människorna”

Publicerad 2022-06-12

Jelena Osipova har demonstrerat mot Putins regim i två decennier.

76-åringen har inga planer på att sluta.

– I det här landet mördas de bästa människorna. Vi behöver nya politiker, säger hon till Aftonbladet.

Följ ämnen
Ukraina

När Ryssland invaderade Ukraina gjorde konstnären Jelena Osipova ännu ett plakat, denna gång med en antikrigsdikt av Marina Tsvetajeva, och gav sig ut på Sankt Petersburgs gator.

Hon kände sig nästan självmordsbenägen efter krigsutbrottet, men fick ny energi när hon såg de unga springa runt på Nevskij prospekt i grupper och skrika ut sin avsky mot kriget:

– Radion påstod att alla stödde invasionen. Det visade sig inte alls stämma. Jag mötte unga människor som var oroliga. ”Vad kan vi göra, hur kan vi hjälpa ukrainarna”, sade de. Många grät till och med, berättar Jelena Osipova via mobiltelefon från andra sidan Östersjön.

Hennes fasta telefon är avstängd eftersom hon inte kunnat betala räkningarna. Jelena har en pension på motsvarande 1300 kronor i månaden, varav två tredjedelar går till hyran.

Utan socialtjänstens matutdelning skulle hon inte klara sig. Men hon klagar inte – långt därifrån. En fördel med hennes låga inkomster är också att Jelena inte längre får några demonstrationsböter, eftersom det inte finns några pengar att driva in, enligt ett reportage i tidningen Novaja Gazeta.

Jelena började demonstrera 2002, efter gisslandramat på Dubrovka-teatern i Moskva. Fentanylgas sprutades in och dödade både tjetjenska terrorister och över 100 av gisslan.

– Då förstod jag allt. Vilket land vi lever i. Att makten över huvud taget inte bryr sig om sitt folk. Man använde otestad gas mot folk, och det fanns ingen sjukvård på plats för dem. Ingen hjälp hade förberetts på tre hela dagar, säger Jelena till Aftonbladet.

Sedan dess har hon bland mycket annat demonstrerat mot morden på journalisten Anna Politkovskaja 2006, politikern Boris Nemtsov 2015 och HBTQ-aktivisten Jelena Grigorjeva 2019.

– Organisationen som Putin kommer från, säkerhetstjänsten KGB, borde inte få ha makten. Det hemska är att de bästa människorna, de modigaste, de som vågar säga sanningen, mördas i det här landet. Vi behöver nya politiker.

Kommer det att hända?

– Framtiden kommer att bli hemskare. I vilket annat land som helst hade ett maktbyte skett efter Tjetjenien-kriget. I stället blev det ännu sämre, en total militarisering har inträffat.

Är ni inte rädd att hamna i fängelse?

– Jag har inget att vara rädd för längre. Jag kan dö vilket ögonblick som helst, av ålder och sjukdomar. Jag minns när folk verkligen hade anledning att vara rädda, när de hotades med avrättning i nacken på Stalin-tiden. Allt som sker i detta land beror på folks rädsla. Folk tiger, de förstår inte att vi behöver ett maktskifte.

Jelena Osipova var teckningslärare till pensionen för 13 år sedan. Hennes rum i en orenoverad kommunalka – en lägenhet där flera familjer bor och delar på köket – från slutet av 1800-talet är fyllt av målningar och protestplakat, bland annat en sorgsen fågel i blått, rött och vitt som symboliserar hemlandet. Den förhoppningsfulla texten lyder: ”Ett Ryssland som folk inte är rädda för, utan beundrar”.

Jelena har fått flera av sina protestmålningar sönderslitna. På senare tid har hon flera gånger råkat ut för titusjki – inhyrda busar som ställer till problem, och ibland väntar på henne utanför porten:

– De har civila kläder. Först ser man dem inte. Det är hemskt. De tar mina plakat och förstör dem, berättar Jelena.

Polisen tycker hon inte är lika obehaglig, trots att de gripit henne så många gånger på Sankt Petersburgs gator.

– Det är inte polisen som har utfärdat våra lagar. De uppträder ofta på ett bra sätt. Stödet från olika länder räddar mig förmodligen också, säger Jelena Osipova, som blev hedersmedborgare i Milano i april 2022.