Turkisk media efter avtalet: ”Turkiet fick som de ville”

Publicerad 2022-06-29

I turkiska medier framställs det nyskrivna avtalet med Finland och Sverige som en vinst för Turkiet.

De skriver att Turkiet i förhandlingarna fått som de velat och tagit stora steg i bekämpningen mot terrorism.

Turkiet, Sverige och Finland har skrivit under ett avtal där Turkiet godkänner de två grannländernas NATO-ansökningar. I gengäld ska Finland och Sverige bland annat vidta konkreta åtgärder för utlämning av terroristbrottslingar.

Avtalet framställs nu i turkisk media som en stor vinst för Turkiet och president Tayyip Erdoğan, rapporterar Helsingin Sanomat.

Tidningarna Hürriet Daily News och Sabah samt tv-kanalen CNN Türk beskriver avtalet som en stor framgång för landet. De skriver också att ”Turkiet fick som ville”. En formulering som Tayyip Erdoğan och hans presidentkansli använde under morgonen.

Den turkiska Londonbaserade journalisten Ragib Soylu skriver på Twitter att avtalet kan ses som en stor vinst på hemmaplan för den turkiske presidenten.

”Jobbar enligt svensk lagstiftning”

I Sverige har speciellt en av punkterna i avtalet väckt reaktioner. Punkten gäller utlämningar av personer mellan länderna. Statsminister Magdalena Andersson tonar dock ner utlämningshotet.

– En del känner sig oroliga att vi ska börja jaga personer att utlämna. Då tycker jag det är viktigt att säga att vi alltid jobbar enligt svensk lagstiftning och de konventioner som finns, säger Magdalena Andersson.