V kräver partiledarmöte om Turkietavtalet

Johanna Cederblad/TT

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2022-06-29

Regeringen får hård kritik för uppgörelsen med Turkiet från både V och MP.

– Kalla samman partiledarna och förklara vad regeringen gått med på, lägg korten på bordet nu, säger Nooshi Dadgostar, partiledare för V.

Nooshi Dadgostar tycker att regeringen måste förklara vad man nu gått med på.

– Till att börja med så måste regeringen kalla samman partiledarna och förklara vad man gått med på. Utifrån medieuppgifter ser det ut som om utländsk makt ska få avgöra vilka som ska utvisas och vad som ska få publiceras i svenska tidningar, säger hon.

Säkerhetspolitik i andras händer

Hon understryker att Vänsterpartiet har varnat för att lägga säkerhetspolitiken i händerna på Turkiet och president Erdogan.

– Det förnekades att det skulle ske, men nu är vi här. Turkiet hävdar att Sverige har fått göra stora eftergifter, men regeringen säger att det inte är så, säger Nooshi Dadgostar.

Hon ser dock inte att det är aktuellt med något misstroende mot utrikesministern på grund av uppgörelsen.

Miljöpartiet, som också är kritiska till uppgörelsen om vapnen och om terroristfrågan i uppgörelsen, tänker inte heller stötta något misstroende.

Argumenterar för sin sak

– Vi ställer oss inte bakom något misstroende. Vi har olika uppfattningar i sak, men vi ägnar oss inte åt sådant. Vi fortsätter att argumentera för vår sak i stället, säger språkrör Per Bolund.

Han tycker att just det som de som var tveksamma till Nato varnade för inför ansökan har hänt.

– Det är också oroande när det gäller de delar som handlar om bekämpning av terrorism, om det är Turkiets syn på terrorism som ska gälla. Även det som sägs om desinformation är oroande. Avtalet är otydligt hållet, och det skapar osäkerhet för kurdiska organisationer i Sverige, säger Per Bolund.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh upprörs över uppgörelsen och hotar nu att driva frågan om misstroende mot utrikesminister Ann Linde (S) som förhandlat fram avtalet med turkarna. Framför allt handlar kritiken om att hon anser att avtalet om att fördjupa samarbetet med vissa kurdiska grupperingar, som slöts i samband med regeringskrisen i november i fjol mellan henne och S, nu har brutits.

Stöder inte misstroende

Statsministern vill inte låta sig oroas för mycket av misstroendehotet.

– Över 80 procent av riksdagsledamöterna representerar partier som vill gå med i Nato, och då vore det svårt att förklara varför man då skulle rösta för misstroende mot den minister som var med och förhandlade fram avtalet, säger Magdalena Andersson till SVT på onsdagsmorgonen.

Utrikesministern verkar också sitta ganska säkert.

”Det är inte aktuellt för Moderaterna att nu lämna in ett misstroende mot något av regeringens statsråd”, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i ett mejl till TT.

Sverigedemokraterna, som nyss väckte misstroende mot justitieminister Morgan Johansson, kommer inte heller att hänga på Amineh Kakabavehs hot den här gången.

”Det var uppenbart att Socialdemokraterna skulle svika avtalet med Amineh Kakabaveh. Hon borde ha tagit chansen när vi väckte misstroendet mot Morgan Johansson för ett par veckor sedan. Nu har riksdagen stängt för sommaren och vi är inställda på valrörelse”, skriver SD:s gruppledare Henrik Vinge i ett mejl till TT.

TT har sökt Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin, som uppges vara på resande fot och därför avböjer att kommentera.

ANNONS