Evakueringen avslutad - Rahmat var en av de sista att lämna landet

Uppdaterad 2021-08-28 | Publicerad 2021-08-27

Samtidigt som Ann Linde meddelade att den svenska evakueringsinsatsen i Afghanistan är avslutad landade ett av de sista flygen från Kabul på Arlanda i Stockholm.

De drygt 190 personerna ombord var några av de sista att lämna landet före terrorattentatet mot flygplatsen i Kabul under onsdagen.

– Jag är glad att jag lyckades lämna innan, men det är tufft att tänka på att jag fortfarande har syskon och familj kvar där, säger Rahmat Hassani, 20.

Det är fredag förmiddag när ett stort SAS-plan från Pakistans huvudstad Islamabad flyger in över Arlanda och rullar in vid terminal tre.

Det har varit en lång resa från Afghanistan och Kabul för de drygt 190 personerna som befinner sig ombord. Regnet smattrar mot de stora fönstren på den annars stängda terminalen. Planet är ett av det sista från Afghanistan att landa på svensk mark.

– Det känns underbart att vara hemma i trygghet, säger Rahmat Hassani som är en av de som kommit hem.

Har kämpat och kämpat

Innan han till slut kom med ett av planen till Sverige har Rahmat Hassani kämpat i sju dagar för att kunna lämna landet. Alla vägar till flygplatsen har varit stängda och kontrollerats av talibaner med stora vapen berättar Rahmat Hassani.

– Jag försökte ta mig in på flygplatsen i sju dagar, jag har blivit slagen av talibaner men jag gav inte upp.

Rahmat Hassani är glad att han klarade sig undan terrorattacken vid flygplatsen i Kabul.

Talibanernas närvaro gör sig ständigt påmind. I kaoset på flygplatsen har de skjutit hejvilt mot de stora folkmassorna som kämpat för sina liv för att få lämna landet berättar Rahmat.

Han är glad att ha undsluppit gårdagens terrorattack där minst 100 människor dödades i de två självmordsattackerna vid flygplatsen. Samtidigt tänker han på de som blev kvar.

– Talibanerna har tagit över hela landet, det är riktigt tufft just nu. Alla som är glada över att ha lyckats ta sig därifrån har samtidigt familj och syskon kvar och oroar sig nu över dem.

Familjen är åter samlad och ska åka hem till Göteborg.

”Dålig framtid”

På terminal tre tas de evakuerade emot av både Migrationsverket, Utrikesdepartementet, sjukvårdspersonal och polis. När myndigheterna har gjort sitt så körs de i bussar till terminal fem där de får gå ut i ankomsthallen.

Där står flera anhöriga och väntar spänt. En av dem är en pappa som åkt från Göteborg för att hämta sin fru och sina fyra barn som tillbringat sommarlovet hos släkt i Afghanistan. Under tiden de varit där har de sett hur talibanerna erövrat mer och mer mark för att till sist kontrollera hela landet.

– Det är inte alls bra att de tagit över, framtiden för barn och kvinnor kommer bli väldigt dålig, säger Zohra, 15.

Zohra tänker på sig själv och sina tre yngre syskon och hur deras liv hade blivit om de hade bott i ett talibanstyrt Afganistan istället för Göteborg.

– Vi hade inte kunnat gå i skolan, vi hade inte fått klä oss hur vi ville, redan nu var jag tvungen att klä mig heltäckande. Inte ett enda hårstrå får synas.