Ville inte hjärntvätta elever – hotades med fängelse

Uppdaterad 2022-04-01 | Publicerad 2022-03-31

Kamran, 28, fick sparken när han vägrade hjärntvätta eleverna med Putins version av Ukraina-kriget.

Nu har geografiläraren vid skola nummer 498 i Moskva flytt Ryssland.

– Rektorn lovade att göra allt hon kunde för att jag skulle få 15 års fängelse, säger Kamran.

I en massiv kampanj via landets skolor matas Rysslands tonåringar med ”rätt version” av kriget på lektionstid.

När geografiläraren Kamran Manafly vägrade hålla propagandalektioner med sina elever i åldrarna 11-17 år och i stället skrev på Instagram att han hade en egen åsikt som inte sammanföll med den statliga propagandan fick han sparken, vilket Aftonbladet berättat om tidigare. När vi når Karman via WhatsApp berättar han vad som hände sedan.

”Man måste leva på ett sådant sätt att man inte plågas av samvetet,” skriver läraren Kamran Manafly på Instagram.

”Rektorn sade att jag var en landsförrädare”

Rektor Tamara Gordzejko, som är politiker inom Putins maktparti Enade Ryssland, höll flera möten med skolans lärare där hon visade bilder från Kamrans Instagram-konto, tagna i samband med hans stipendieresor till USA, Frankrike, Norge och andra västländer.

– Hon sade att Västvärlden finansierade mig, att jag var amerikansk agent och en landsförrädare. Dessutom var jag lierad med extremisten Aleksej Navalnyj, för att jag hade citerat honom i ett Instagram-inlägg, berättar Kamran.

Sedan den 5 mars är det förbjudet att sprida fejknyheter i Ryssland. Att säga att det pågår ett krig i Ukraina kan straffas med upp till 15 års fängelse.

– Rektorn lovade att göra allt hon kunde för att jag skulle få 15 års fängelse. Hon är kommunpolitiker för Enade Ryssland. När hon säger så kan det vara farligt, säger Kamran.

Sedan 16 mars befinner han sig utomlands – av säkerhetsskäl vill han inte säga i vilket land – och kan inte längre jobba som lärare.

– Jag vill verkligen tillbaka. Jag älskar mitt arbete och mina elever. Men jag har ingen möjlighet att återvända nu.

Har du kontakt med dina elever?

– Ja. Skolledningen har haft möte med eleverna flera gånger, där de berättar hur dålig jag var och att jag lurade alla. Efter varje möte skriver elever till mig och berättar vad rektorn och lärarna säger om mig.

Kamran Manafly med geografielever i skola nummer 498 i Moskva 2016.

”Nio av tio skolelever är emot kriget”

Hur är situationen för Rysslands skolelever i dag?

– Den blir värre för varje dag. Det är mycket ledsamt. Men samtidigt är 90-95 procent av eleverna mot kriget. De har tillgång till oberoende medier och tänker kritiskt. De är chockade av situationen.

Propagandaskyltar med bokstaven ”Z” syns på tunnelbanan i ryska storstäder, här  St Petersburg,

Det känns som att Sovjetpropagandan är tillbaka?

– Propagandan fungerar på de äldre generationerna, de unga tycker bara den är skrattretande. Jag såg statistik från stats-tv om att 73 procent av de vuxna stödjer regeringen. Jag tror det stämmer, men bland de yngre under 30 år tror jag bara fem, sex procent håller med.

Vad beror skillnaden på?

– Bara en av 150 lärare i skolan ringde mig när jag hade avskedats. Bland övriga 149 tror jag att 50 procent är rädda för att förlora sina jobb, därför vill de inte stödja mig. Som statligt anställda måste de följa regeringens linje, annars kan de enkelt bli avskedade. Det gäller också poliser, brandmän, läkare, alla som är statligt anställda. Vi är inte ett rikt folk, många är rädda i dag. Det är problemet, säger Kamran Manafly.

Här är huvuddragen i propagandamanualen som de ryska lärarna förväntas sprida:

Efter statskuppen 2014 har grannfolket i söder blivit infekterat med fascism och nazism och ryskspråkiga ukrainare i landets östra delar behandlas illa. Ukraina var på väg att anfalla Donbass och ville ta tillbaka Krim med våld, samtidigt som ett kärnvapenkrig hotade om Ukraina blev Nato-medlem. Därför måste president Vladimir Putin befria Ukrainas rysktalande befolkning med en militär specialoperation.

ANNONS