Över 4 300 gripna i Ryssland efter protester mot kriget

Publicerad 2022-03-06

Fler än 4 300 ryska demonstranter har gripits i protester mot kriget i Ukraina.

Protesterna har setts i 44 ryska städer och bilder från platserna visar människor som förs iväg av rysk polis.

– Det vi bevittnar nu är militär censur, säger Maria Kuznetsova, talesperson för människorättsgruppen OVD-Info.

Följ ämnen
Ukraina

Mer än 4 300 personer har gripits i dag efter ryska demonstrationer mot kriget i Ukraina, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Protesterna har hållits i 44 ryska städer och i nuläget uppges totalt 2 034 personer ha frihetsberövats under dagen, enligt människorättsgruppen OVD-Info, rapporterar Reuters.

Senare under dagen meddelade gruppen att fler än 4 300 gripits.

– Nu dras skruvarna åt helt – det vi bevittnar nu är militär censur, säger OVD-Infos talesperson Maria Kuznetsova, talesperson för OVD-Info.

Den ansedda människorättsgruppen Memorial säger också att en av deras ledande aktivister, Oleg Orlov, gripits i Moskva efter att han hållit i ett plakat och deltagit i protester vid ett torg, enligt TT.

Ryska myndigheter varnar för att demonstrera

I en video som delats på sociala medier hörs en demonstrant ropa "nej till krig – skäms du inte", innan han grips av två ryska poliser.

Till en liten grupp demonstranter i Khabarovsk ska polisen ha ropat i högtalare: ”Respekterade medborgare, ni deltar i ett icke tillåtet offentligt arrangemang. Vi kräver att ni skingrar er”.

Tidigare i veckan gick den ryska och fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj ut och uppmanade ryska invånare att protestera mot kriget på söndagen.

Rysslands inrikesministerium varnade senare på lördagen för att alla försök till otillåtna protester i helgen kommer förhindras. De varnade också för att arrangörer av protester kommer att ställas till svars.

Demonstrationer i Kazakstan

I grannlandet Kazakstan har omkring 3 400 personer deltagit i protester mot kriget på söndagen. Demonstrationen hölls i landets största stad Almaty och filmer från protesten delas nu på sociala medier, rapporterar Reuters.

Demonstranterna har hörts ropa ”nej till krig” och ”Putin är ett kukhuvud” samtidigt som de viftat med ukrainska flaggor.

Ny hård medielag i Ryssland

Sedan tidig fredagsmorgon gäller en ny rysk lag som antogs i ryska underhuset. Den nya lagen innebär att den som ”medvetet publicerar falsk information” om de ryska styrkorna riskerar upp till 15 år i fängelse.

Ännu hårdare straff kan bli aktuella om spridningen bedöms få allvarliga konsekvenser.

Efter att lagen antogs har ett flertal ryska mediehus och medier meddelat att de stänger ner.

Sammanlagt över 10 000 demonstranter har gripits sedan Rysslands president Vladimir Putin beordrade in styrkor för att invadera Ukraina den 24 februari.