Dödlig explosion i Kabul

TT-AFP

Publicerad 2021-10-03

Flera personer har dödats i en explosion i Afghanistans huvudstad Kabul under söndagen.

Explosionen skedde vid stadens näst största moské, under en minnesstund för talibantalesmannen Zabihullah Mujahids mamma som dog i förra veckan.

Det var på söndagseftermiddagen, vid ingången till Id Gah, Kabuls näst största moské, som explosionen skedde.

”Ett antal civila” har dödats i attacken, enligt Qari Sayed Khosti, talesperson för Afghanistans inrikesdepartement.

– Enligt vår initiala information dödades två civila och tre skadades i explosionen, säger han.

Moskén Id Gah (eller Eid Gah) i Kabul. Den här bilden är tagen 2008.

Butiksägaren Ahmadulla som har sin affär i närheten av moskén säger till AFP:

– Jag hörde ljudet av en explosion nära Id Gah-moskén åtföljt av skottlossning.

Journalister som arbetar för AFP hörde också en smäll och skottlossning. Ambulanser med skadade har setts åka genom staden.

Talibantalesmannen Zabihullah Mujahid.

Civila dödsoffer

Personerna som dödades i attacken var inte talibankrigare utan civila som vistades utanför moskéns ingång, säger Bilal Karimi, talesperson för talibanerna till AP. Han gav inga detaljer om hur många som dödats utan sade att en utredning påbörjats.

Där inne pågick en minnesstund för talibanernas talesperson Zabihullah Mujahids mamma. Mujahid skrev om ceremonin i lördags på Twitter: ”alla människor och vänner är välkomna att delta”.

Italienska hjälporganisationen Emergency, som driver ett sjukhus i Kabul, twittrar att sjukhuset har tagit emot fyra skadade.

IS-attacker ökar

Ingen gruppering har ännu tagit på sig ansvar för dådet.

Men sedan talibanerna tog makten i Afghanistan i augusti har terrorrörelsen IS attacker mot dem ökat, vilket i sin tur ökat sannolikheten för en ökad konflikt mellan de två terrorklassade islamistgrupperna.

IS har tagit på sig flera dödliga dåd i den östra provinsen Nangahars huvudstad Jalalabad, men attacker mot talibaner i Kabul har hittills varit ovanligt. De senaste veckorna har IS dock visat tecken på att avancera närmare huvudstaden.

IS har en fortsatt hög närvaro i Nangarhar, och trots att de båda extremistgrupperna delar samma religion ser IS talibanerna som sina fiender.

Afghanska män inne i moskén Eid Gah – en av Afghanistans största moskéer. Bygget av moskén startades av Osama Bin Laden, men slutfördes efter att talibanerna förlorat makten i Afghanistan 2001.

ANNONS