Dadgostar försvarar beslutet om Cementalagen

Publicerad 2021-10-02

Vänsterpartiet har fått stark intern kritik för att ha kört över delar av riksdagsgruppen i frågan om Cementalagen.

Nu försvarar partiledaren Nooshi Dadgostar beslutet.

En majoritet i Vänsterpartiets riksdagsgrupp ville att partiet skulle rösta nej i frågan om huruvida Cementa skulle få bryta kalk på Gotland.

Men de blev överkörda av partiets ledning. Samtidigt har partiledaren Nooshi Dadgostar gett sig ut på en turné till landets industriorter.

Nu försvarar Dadgostar beslutet.

– Utifrån de underlag som vi tittade på så ser vi väldigt tydligt att om man stänger ner hela den här produktionen så kan det få oöverskådliga konsekvenser. Till exempel att vi får importera cement från Kina i stället, säger Nooshi Dadgostar i Ekots lördagsintervju.

Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänstern.

”Kunde få konsekvenser”

Partiledningen har fått kritik internt för att ha kört över riksdagsgruppen.

– Vi ställde det mot de konsekvenser som det kunde få för hela den svenska ekonomin med massarbetslöshet. Vi behöver det här materialet för att bygga bostäder, broar och annat för att göra den här omställningen, säger Nooshi Dadgostar i intervjun.

Regeringens förslag handlade om en undantagslag för Cementas fortsatta kalkbrytning på Gotland.

Cementas tillstånd att bryta kalk på Gotland går ut den 31 oktober. Regeringen har tidigare beslutat om gå emot Lagrådet genom att förlänga tillståndet. Det är ett förslag som riksdagen nu röstat igenom.

Riksdagen gav tidigare i veckan grönt ljus för undantagslagen som ska ge möjlighet för Cementa att undvika ett stopp i produktionen den 1 november.

Cementas fabrik i Slite på Gotland.

Följ ämnen i artikeln