Fem punkter om Macchiariniskandalen

Tre patienter dog efter ingrepp – nu åtalas kirurgen

Publicerad 2022-04-27

Paolo Macchiarini gick från hyllad professor och överläkare på Karolinska Institutet till att bli ”skandalkirurgen”.

Efter att ha opererat in syntetiska luftstrupar på patienter har han dömts för forskningsfusk och anklagas för flera fall av grov misshandel.

Här är fem saker du behöver veta om Macchiariniskandalen.

1. Den italienska kirurgen Paolo Macchiarini kommer till Karolinska Institutet 2010, där han anställs som gästprofessor och överläkare. Han kommer dit för att utveckla organ tillverkade i laboratorier. Med sin forskargrupp utvecklar han syntetiska luftstrupar. De är tillverkade i nanomaterial, ett slags plast, som klätts med stamceller. Stamcellerna ska minska risken för att kroppen stöter bort strupen.

Paolo Macchiarini gick från hyllad professor och överläkare på Karolinska Institutet till att bli ”skandalkirurgen”.

2. Macchiarini utför tre luftstrupstransplantationer vid KI under 2011–2012. En 36-årig man från Island, som lider av en tumör i luftstrupen, dör cirka fem månader efter sin operation. En 30-årig amerikansk man som opererats dör också månader efter ingreppet. En 27-årig turkisk kvinna skadas allvarligt och vårdas på sjukhus i USA tills hon tillslut dör 2017. Macchiarini och hans forskargrupp hävdar att dödsfallen inte kan kopplas till ingreppen.


3. Karolinska Institutet stoppar Macchiarinis operationer 2013, samtidigt som han fortsätter med dem i Ryssland i en klinisk studie som KI godkänt. Hans forskning börjar också ifrågasättas från allt fler håll. 2014 anmäls han för forskningsfusk av läkare vid KI och en belgisk forskare. KI hävdar att det inte stämmer, men 2017 döms han för fusk i sex vetenskapliga artiklar. Det visar sig också att kirurgen ljugit om meriter på sitt cv.

Karolinska Institutet i Stockholm.

4. Flera i KI:s ledning avgår 2016, bland dem styrelseordförande Lars Leijonborg, tidigare liberal partiledare. Det i samband med en granskning som slår fast att institutet bär ansvar för forskningsskandalen: inga etiska tillstånd har sökts för den nya metoden och den skulle inte ha godkänts i en etisk prövning. KI avskedar Macchiarini och ber också om ursäkt efter att det kommit fram att de utövat påtryckningar för att han skulle bli anställd av Karolinska universitetssjukhuset.

Överåklagaren Mikael Björk håller presskonferens om Macchiariniaffären på Clarion Sign hotel i Stockholm i december 2018.

5. 2018 beslutar en åklagare att återuppta en tidigare nedlagd förundersökning mot Paolo Macchiarini. Två år senare åtalas han för grov misshandel gällande de tre patienter som dött efter operationerna vid Karolinska. Enligt åklagaren genomfördes de i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Rättegången mot skandalkirurgen inleds onsdag 27 april och avslutas 13 maj. Paolo Macchiarini nekar till brott.

ANNONS