Larmet från forskaren: ”Närmare början av pandemin än slutet”

Uppdaterad 2021-12-06 | Publicerad 2021-12-05

Vi är närmare början av pandemin snarare än slutet.

Det är den brittiske forskaren Jeremy Farrar som larmar i en text i tidningen The Guardian.

– Bristen på politiskt ledarskap förlänger pandemin för alla, skriver Jeremy Farrar.

B.1.1.529 eller omikron är namnet som WHO gett den nya varianten av coronaviruset som fortsätter att spridas över världen.

Varianten upptäcktes först i Sydafrika och har senare spridits till länder som Storbritannien och flera fall har även upptäckts i Sverige.

Den brittiske forskaren Jeremy Farrar, som räknas som en av Storbritanniens mest seniora forskare, larmar nu om den rådande situationen.

”Uppkomsten av omikronvarianten visar att världen är närmare början av pandemin snarare än slutet av den”, skriver Jeremy Farrer i en text skriver The Guardian.

”Rika länder har fokuserat på sig själva”

Enligt forskaren har omikronvarianten inneburit att framsteg som har gjorts under pandemin har slarvats bort. Jeremy Farrar pekar på rikare länder och menar att dessa har fokuserat för mycket på sig själva.

”Ju längre det här viruset fortsätter att spridas till i stor del ovaccinerade människor runt om i världen, desto mer sannolikt är det att en variant kan vinna över våra vaccin”, skriver han.

Men Jeremy Farrar är lite hoppfull och tror att vaccinen kommer att skydda oss från att bli allvarligt sjuka av omikronvarianten.

Men detta är någonting som inte ska tas för givet för framtida varianter som kan dyka upp.

Jeremy Farrar avgick som rådgivare åt den brittiska regeringen förra månaden. Han ansåg att åtgärderna för att bekämpa coronaviruset inte var tillräckliga.

”Bristen på politiskt ledarskap förlänger pandemin för alla, genom att regeringar inte är villiga att verkligen ta itu med den orättvisa tillgången på vaccin, tester och behandlingar”, skriver Farrar.

Fram till och med förra månaden arbetade Jeremy Farrar som rådgivare för den brittiska regeringen. Då valde han att avgå eftersom han ansåg att deras åtgärder inte var tillräckliga.

Uppmaningen: Agera direkt

Omikron klassas av WHO som ”orosvariant” och befaras vara mer smittsam än de tidigare. Storbritanniens hälsominister har kallat omikron ”den värsta varianten någonsin”.

På fredagen uppgav WHO att varianten nu finns i 38 länder.

De första studierna om vaccinernas effektivitet mot omikron väntas inom några veckor.

Den brittiska regeringen har uppmanats att agera direkt mot omikron och inte vänta in några forskningsresultat.

”Situationen kan utvecklas snabbt de kommande veckorna och beslutsfattarna kan behöva agera medan det fortfarande finns ett stort mått av osäkerhet”.

Så står det bland annat, skriver The Guardian med hänvisningar till anteckningar från ett möte den rådgivande expertgruppen Sage höll i måndags.

Kan vara mer smittsam

Efter upptäckten i Sydafrika förra månaden har omikron visat sig i över 20 länder, men mycket är ännu oklart om den nya virusvarianten.

Minst sex fall av omikron har hittats i Sverige. Samtliga har resehistorik till Sydafrika.

Väldigt mycket tyder på att omikron är mer smittsam än den tidigare deltavarianten.

Ett tydligt bevis på det är att Sydafrika har en kraftigt tilltagande smittspridning, fastän de är på väg in i sin sommarsäsong.

– Vi befarar att det är så, och det verkar vara så. Det är mycket som tyder på det, har Niklas Arnberg, virusforskare och virolog tidigare sagt till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln