Barn dog av värmeslag i varm friggebod – barnvakter erkänner

Uppdaterad 2022-07-01 | Publicerad 2022-06-30

Ett ettårigt barn dog av värmeslag i en uppvärmd friggebod.

Nu har två personer som vaktade barnet erkänt att de vållade dödsfallet, och fått ett strafföreläggande om villkorlig dom.

Två barnvakter vållade en ettårings död i en uppvärmd gäststuga. De har nu fått ett strafföreläggande om villkorlig dom. Arkivbild.

Den tragiska händelsen skedde i Småland i december 2020. Två vuxna hade åtagit sig att vakta ettåringen, skriver Smålands-Tidningen.

Det var kyligt ute, och barnet sov i en gäststuga. Barnvakterna satte på ett väggfast element i stugan, och ställde dessutom in en kupévärmare på golvet.

Ettåringen tittades till några gånger under natten. Barnvakterna lyssnade utanför stugan och kikade in genom fönstret, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

Men på morgonen hade barnet avlidit av värmeslag.

Nu har åklagare Daniel Larsson skrivit ett strafföreläggande för vållande till annans död. Han anser att tillsynen av ettåringen inte varit tillräcklig. Straffet föreslås bli villkorlig dom.

– Skuldfrågan är utredd och gärningen erkänd, det är därför en påföljd enligt praxis, säger David Larsson till Smålands-Tidningen.

Om barnvakterna inte godkänner straffet, tas ärendet upp i domstol.

Barnets familj har även krävt ett skadestånd av barnvakterna.

Följ ämnen i artikeln