”Sverige är tryggt – men det finns hot”

Uppdaterad 2018-05-22 | Publicerad 2018-05-21

Vad gör du om maten tar slut i affärerna? Eller om värmen plötsligt försvinner? Kort sagt: Vad gör du om en kris drabbar Sverige?

För första gången sedan 1961 får alla svenska hushåll en broschyr med tips på hur man kan klara kris- eller krigssituationer.

– Sverige är tryggare än många länder, men det finns hot, säger Dan Eliasson, generaldirektör på MSB.

”Om krisen eller kriget kommer” skickas i nästa vecka ut till 4,8 miljoner svenska hushåll. Broschyren har tagits fram av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) – ett uppdrag som beställts av regeringen.

Sverige är tryggare än många länder, men det finns hot, säger Dan Eliasson vid en presentation om informationshäftet.

Eliasson tar bland annat upp klimatförändringarna, ett mer osäkert säkerhetspolitiskt läge och beroendet av internet, och menar att dessa faktorer har gjort Sverige mer osäkert.

– Det är viktigt att vi är förberedda på att klara oss själva i några dagar, till dess att systemen börjar fungera igen, säger Eliasson.

Viktigaste att ha hemma

Det allra viktigaste att ha är mat, vatten, värme och kommunikationer.

Bra mat att ha hemma är hållbar sådan som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller som kan förtäras utan tillagning. Exempel på denna föda är havredryck, rotfrukter, ägg och konserver med soppor eller kokt kött.

Om elen försvinner under en kall årstid ska personer i hemmet samlas i ett rum, hänga filtar på fönstret och bygga en koja under ett bord för att hålla värmen, skriver MSB.

”Om Sverige angrips krävs motståndskraft”, står det även i broschyren. Syftet är dock inte att skapa oro i det svenska samhället.

– Man ska definitivt inte bli rädd. Man ska se det här som ett uttryck för samhällets omtanke om dig som boende i Sverige. Tänk efter före så att du, om någonting händer, har mat och vatten hemma, säger Dan Eliasson till SVT Nyheter.

Instabil omvärld

Christina Andersson, projektledare på MSB, menar att många efterfrågar råd när omvärlden upplevs som instabil.

– Vi myndigheter måste ta vårt ansvar och förse människor med konkreta råd och tips så att de känner att de kan påverka sin egen säkerhet, säger hon.

Informationen finns också på nätet, på sajten dinsäkerhet.se, och går att läsa på 13 språk och lättläst svenska. Den fysiska broschyren anses ändå vara nödvändig:

– Om lägger av är det inte så dumt att ha information på papper, säger Andersson.