Värmen inte orsak till ny getingsommar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Det beror inte i första hand på värmen att det är gott om getingar i år. Den plågan återkommer vartannat år oavsett vädret. Arkivbild
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Det beror inte i första hand på värmen att det är gott om getingar i år. Den plågan återkommer vartannat år oavsett vädret. Arkivbild

NYHETER

De flesta har nog märkt att det är gott om getingar i år, men den plågan kan inte skyllas på den extrema värmen. Det blir helt enkelt en getingsommar vartannat år oavsett vädret, enligt Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Att vi kopplar ihop varma dagar med getingar beror mer på att då är vi utomhus och åter våra middagar i trädgården eller har picknick i parken. Men den kan faktiskt vara en getingsommar även om vädret är uselt.

– I år är det inte lika illa som 2016 utom på ett par ställen: Jönköping och Kalmar/Öland som är i paritet med rekordåret 2016, säger Håkan Kjellberg.

2016 gjorde Anticimex 50 000 insatser mot getingar under juli, i är väntas siffran under samma månad bli runt 35 000. I juli 2017 räckte det med 15 000.

Värmen styr inte

Men det är alltså inte vädret i första hand som styr, upprepar han.

– Det sker oberoende av temperatur, det finns annat som styr getingarnas liv. I slutet av sommaren driver drottningen i boet fram nya drottningceller och de nya drottningarna är de enda som överlever. Fram på nästa vår ökar konkurrensen bland drottningarna, det blir ont på boplatser och föda och det blir färre getingar. De som överlever har bra gener och kan producera massor av nya drottningar.

Slutsatsen blir alltså att det kan bli förhållandevis lugnt på getingfronten nästa sommar.

Använd dammsugaren?

Hjälpen från Anticimex täcks av hemförsäkringen, men mindre getingbon av typ pingisbollstorlek, kan man ta bort själv. Det gäller dock att tänka sig för, varnar Håkan Kjellberg.

– Det finns egentligen inga rättesnören. Men är man allergisk mot getingstick ska man inte göra det själv. Har man svårt att röra sig eller klättra på en stege bör man också låta bli. Ska man hantera det själv är det bäst att göra det tidigt på säsongen och är det ett litet bo kan man till och med använda dammsugaren. Men är det ett stort bo så kan det handla om tusentals getingar och då blir det svårt att komma in i hela boet med bekämpningsmedel.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN