Syntnörden som fick sin revansch

Uppdaterad 2020-03-11 | Publicerad 2010-07-07

Sorry, tuffingar.

Ni hade er chans på högstadiet.

Nu är det syntarna som styr världen.

Nicklas Lundblad, 38, har just tillträtt en tjänst hos Google för att bygga upp en tankesmedja kring samhällsfrågor.

En nörd.

Det tog inte många minuter för Google-mannen Nicklas Lundblad att komma ut ur garderoben och presentera sig just så. Inte utan en viss stolthet, dessutom. Jag har lätt att förstå honom. Det gick ju ganska bra för honom ändå, trots töntbakgrunden.

Eller kanske tack vare den.

Under hans engagerande och vänliga sommarprat om det skrivna ordets kraft, betydelse och skönhet kommer den tanken tillbaka till mig. När han spelar Fad Gadget blir den till ett faktum: att det till sist blev nördarna – och syntarna – som kom att styra världen. Vi som kände oss missförstådda, fjantiga och stängde världen ute med Depeche Mode och Front 242 i lurarna – det är vi som står längst fram nu. Vi som inte sålde hasch utanför Filmstaden eller gjorde varandra med barn redan på högstadiet var coolhetens bottenskrap på den tiden. Gör det något nu?

Kent blev till exempel landets största rockband genom att låna det bästa från Depeche Mode och Robyn spelar Kraftwerk-inspirerad syntpop och hyllas som universums coolaste brutta. Andra blev storhonchos på Google eller skriver texter som den här, i tidningar som just denna. Töntar var vi allihopa.

Han nämnde det inte själv, men jag skulle inte bli förvånad om Lundblad spelade rollspel också. Vi nördar gjorde ju ofta det.

De kritiska invändningar som finns mot hans företag nämndes inte med så mycket som en stavelse. Googles målmedvetna stegring mot världsherravälde är djupt oroväckande för somliga.

Men så länge de spelar Einstürzende Neubauten då de lägger planeten för sina fötter är jag med på tåget.

Följ ämnen i artikeln