Jeff Sessions avgår som justitieminister

Av: Hans Österman, Niklas Eriksson, Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

USA:s justitieminister Jeff Sessions har lämnat in sin avskedsansökan.

På president Donald Trumps begäran.

”På din begäran, lämnar jag in min avskedsansökan”, skriver Sessions i ett brev till Donald Trump.

Nyheten kommer strax efter en presskonferens i Vita huset, där presidenten bland annat kallade en CNN-reporter för en ”fruktansvärd människa”. Trump undvek samtidigt att svara på en direkt fråga om Jeff Sessions framtid.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Beskedet är dock långt ifrån oväntat.

Trump har upprepade gånger riktat stenhård kritik mot Sessions, inte minst för att han förklarat sig jävig i utredningen om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

Enligt Donald Trump kommer Jeff Sessions stabschef Matthew G Whitaker att ta över som ställföreträdande justitieminister, skriver Reuters.

En permanent ersättare kommer att nomineras vid ett senare tillfälle.

Nu tar Whitaker över ansvaret för den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslands utredning. Vilket fått ett flertal senatorer, demokrater såvä som republikaner, att gå ut och kräva att utredningen får fortsätta, uppger bland annat CNN.

Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer har till och med gått ut och krävt att den tillfällige justitieministern avsäger sig ansvaret för Mueller-utredningen.

Precis så som Sessions gjorde. Ett beslut som väckte Trumps ilska då.

Skälet till att Schumer menar att Whitaker ska ta avstånd från utredningen är att han tydligt tagit ställning till den innan dagens besked.

I en debattartikel publicerad på CNN i augusti 2017 skrev Whitaker att han tyckte utredning överskridit sina befogenheter när den närmade sig Trump-familjens ekonomiska förehavanden.

Enligt CNN fick Jeff Sessions inte beskedet av Trump personligen. I stället var det stabschefen John Kelly som kontaktade honom på onsdagsmorgonen och uppmanade honom att avgå.

Publicerad:

LÄS VIDARE