Sju minnesvärda citat av superforskaren Stephen Hawking

Publicerad 2018-03-14

Stephen Hawking har dött vid en ålder av 76 år.

Hans gärning har jämförts med Einstein – och många minns hans skarpa formuleringar och humor.

Här är några av hans mest minnesvärda citat.

  • ”Jag skulle inte jämföra det med sex, men det varar längre”, sa Hawking under en föreläsning vid Arizona State University i april 2011 om känslan av att upptäcka något helt nytt inom vetenskapen.
  • ”Om utomjordingar besöker oss kommer utgången vara väldigt lik den när Columbus steg iland i Amerika, det gick inte bra för den amerikanska ursprungsbefolkningen. Vi behöver bara se till oss själva för att se hur intelligent liv kan komma att utvecklas i en riktning som vi inte vill se.”
    Från Discoverys intervju 2010 ”Into the universe with Stephen Hawking".

  • ”Det negativa med mitt kändisskap är att jag inte kan åka någonstans i världen utan att bli igenkänd. Det räcker inte för mig att bära mörka solglasögon och en peruk. Rullstolen avslöjar mig”.
  • ”Jag är bara ett barn som aldrig har vuxit upp. Jag fortsätter att fråga hur- och varför-frågor. Ibland finner jag ett svar.”
    Hawking under EE British Academy Film Awards.
Om jag skulle välja en superhjälte att vara skulle jag välja Stålmannen. Han är allt jag inte är.”
  • ”Jag har levt med tanken på en tidig död de senaste 49 åren. Jag är inte rädd för döden men jag har ingen brådska med att dö. Jag har så mycket jag vill göra först.”
    Hawking under ett tal på St Albans School.
  • ”Försök att förstå vad du ser och undrar kring varför universum existerar. Var nyfiken, och oavsett hur svårt livet verkar finns det alltid något du kan göra och lyckas med. Det som spelar roll är att du inte ger upp.”
    Hakwing under en välgörenhetsmiddag för neurologiska sjukdomar på Buckingham Palace.
  • ”Det var fantastiskt. Tyngdlösheten och G-kraften var inget problem. Jag hade kunnat fortsätta. Rymden, här kommer jag.”
    Hawking om att testa på att röra sig i tyngdlöshet under sin 65-årsdag.

Sammanställning: Mental Floss The Telegraph