Svantesson är inte på samma planet som vi andra

Struntar i de svenska klimatmålen

Elisabeth Svantesson tycker inte att det gör något att Sverige missar sina miljömål.

– Gör vi det inte så gör vi det inte, säger hon.

Lever finansministern på planeten Jorden?

Världen står mitt i en klimatkatastrof. Isarna smälter, värmen stiger, missväxten brer ut sig, djuren flyr sina ordinarie habitat, omfattande svält och ökande strömmar av klimatflyktingar hotar.

PLUS: Klimatforskaren rasar: ”Sverige skämmer ut sig internationellt”

Det var mot den bakgrunden som FN:s generalsekreterare António Guterres sade följande när han invigde FN:s årliga klimatkonferens, i år i Egypten, för några dagar sedan:

– Vi befinner oss på en motorväg till klimathelvetet med foten på gaspedalen.

Det är inte riktigt den svenska regeringens inställning till klimatförändringarna. Den nya klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) hävdar att de ska bekämpas ”på ett annat sätt” än tidigare.

Men hon har inte kunnat ge ett enda exempel på hur det skulle kunna gå till. Det kan bero på att det bara finns ett grundläggande koncept. Att minska utsläppen som höjer temperaturen på jorden.

I en intervju i Svenska Dagbladet ger finansminister Elisabeth Svantesson (M) uttryck för samma svala, eller ska vi säga ointresserade, inställning till kampen mot klimatförändringarna.

Regeringens största satsning i budgeten är en sänkning av bensin- och dieselskatten med 14 respektive 41 öre litern. Det kostar sju miljarder, 7 000 000 000 kronor.

Svantessons förklaring till den dyra sänkningen är att människor, trots klimatförändringarna måste få sin vardag att gå ihop.

Men sänkningen gör en resa mellan Göteborg och Stockholm sju respektive drygt 20 kronor billigare. Den lägre summan avser bensin, den högre diesel i tanken. Men inget av dem är summor som gör livet lättare. Inte för någon faktiskt.

Däremot leder de enligt regeringens egna beräkningar att ett av de miljömål som Sverige satt upp inte kommer att uppnås. Det handlar om att minska utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter med 70 procent mellan 2010 och 2030.

Men det tycks inte bekymra Svantesson, Sveriges näst mäktigaste minister.

– Gör vi det inte så gör vi inte det, säger hon till Svenska dagbladet. Når miljömålet alltså.

Ett förvånansvärt uttalande.

 

Varför sätter man upp mål? För att man tycker att det är ett bra sätt att uppnå ett svårt men eftersträvansvärt syfte.

Men Elisabeth Svantessons uppfattning tycks vara att mål, fastlagda av riksdagen, är ungefär lika viktigt som att komma ihåg att köpa en ost på vägen hem från jobbet.

Sveriges 16 miljömål ingår i ett globalt pussel. De övergripande målen för att skapa global hållbarhet spikades av FN:s generalförsamlig 2015. De kallas ofta Agenda 2030.

De svenska klimatpolitiska målen har dessutom fastställts av riksdagen och kan inte negligeras. De befinner sig i en både nationell och internationell kontext.

Men för Elisabeth Svantesson verkar inte klimatmålen vara så viktiga. Når man dem så når man dem. Annars inte. Strunt samma vilket.

Befinner sig hon på samma planet som vi andra? Hetta, skogsbränder, höjda havsnivåer, växande öknar, skyfall, skogsbränder, orkaner med nya beteenden, nya nivåer för trädgränsen, jordskred. Och en hel del annat.

Det verkar inte så. Helt säkert är att Svantesson och FN:s generalsekreterare absolut inte gör det.

Finansminister Elisabeth Svantesson.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.