Skolminister Lotta Edholm: Tar frågan på största allvar

Publicerad 2022-11-20

Aftonbladets granskning visar hur Cybergymnasiet fuskat och myglat med elevernas betyg.

Skolminister Lotta Edholm (L) säger till Aftonbladet att hon tar frågan på största allvar.

– Regeringen avser att stärka myndighetens möjligheter att slå ner på de skolor som har kvalitetsbrister.

Aftonbladet har med hjälp av fysiska betygskataloger från Cybergymnasiet i Stockholm granskat hur betyg plötsligt ändrats från icke-godkänd till godkänd.

I vissa fall har betygen ändrats inom loppet av bara några dagar eller veckor. Ibland av obehöriga lärare – som ringt in betyg på telefon. Lärare har larmat och anser att systemet missbrukas på skolan.

Cybergymnasiet ägs av Sveriges största skolbolag Academedia.

Skolminister Lotta Edholm: Tar frågan på största allvar

Skolminister Lotta Edholm svarar Aftonbladet via mejl där hon skriver att hon tar frågan på största allvar och att Sverige har problem med betygsinflation.

Lotta Edholm säger att den nya regeringen menar allvar med att komma till rätta med de brister som dagens friskolesystem innehar.

Bör skolan stängas tills problemen är åtgärdade? När skolverksamheten inte uppnår kraven, kan den fortsätta.

– Det är en fråga för Skolinspektionen. Men regeringen avser att stärka myndighetens möjligheter att slå ner på de skolor som har kvalitetsbrister.

Hur ser du på Academedias skuld i detta?

– Som minister kan jag inte uttala mig i det enskilda fallet. Däremot vill jag betona att regeringen vill förbättra insynen i friskolorna och därför kommer vi lägga fram förslag om att inrätta en insynsprincip för fristående skolor. Detta för att försäkra oss om att skolans verksamhet bedrivs med hög kvalitet.

Skulle du säga att det finns ett systemfel när det gäller betygsättning i friskolor?

– Det finns systematiska skillnader mellan hur skolor sätter betyg i förhållande till nationella proven och för likvärdigheten är det viktigt att elever får betyg i förhållande till sina kunskaper. Det är framförallt ett systemfel, därför kommer regeringen vidta åtgärder så att vi kommer till rätta med betygsättningen.

Lotta Edholm, skolminister.

Nooshi: Är det så här vi ska ha det, Lotta Edholm?

När Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar läste granskningen var hon inte förvånad säger hon till Aftonbladet.

– Det är en skandal förstås, men förvånad är jag inte. Det händer nog systematiskt i de vinstdrivande skolorna.

Nooshi Dadgostar menar att skolminister Lotta Edholm (L) måste gå ut och svara på kritiken efter granskningen.

– Lotta Edholm tillsammans med Academedia slår sönder Sverige som kunskapsnation. Nu är det pengar som styr och inte kunskap och lärande. Det är aktieägarna som är de nya ledarna, inte pedagoger, rektorer och lärare. Är det så här vi ska ha det, Lotta Edholm?

Lotta Edholm säger att regeringen Nooshi Dadgostar stöttat inte lyckats.

– Jag kan konstatera att den Socialdemokratiska regering som Nooshi Dadgostar har stött de senaste åtta åren inte har lyckats. Tillskillnad från den ämnar vi genomföra åtgärder som kommer att strama upp regelverket och regleringen av friskolorna.

V-ledaren Nooshi Dadgostar