Thornberg duckar frågor om Löfving: ”Pågår ett sorgearbete”

Uppdaterad 2023-03-29 | Publicerad 2023-03-28

Anders Thornberg höll på tisdagen pressträff om arbetet mot organiserad brottslighet.

Rikspolischefen duckade när han utkrävdes svar kring den omfattande kritik som riktats mot polisledningen efter Mats Löfvings död.

– Det pågår ett sorgearbete, säger han.

Rikspolischef Anders Thornberg fick flera frågor om polischef Mats Löfvings död under tisdagens pressträff som handlade om myndighetens arbete mot organiserad brottslighet.

Han fick även frågor om Riksrevisionens kritik som visar att polisens särskilda insatser gör “större skada än nytta“.

Det var rikspolischefens första publika framträdande sedan Mats Löfvings död den 22 februari.

Han hittades död i sitt hem i Norrköping och en mordutredning inleddes.

Den lades sedan ned.

Utredaren Runar Viksten hade tidigare samma dag presenterat sina slutsatser om affären kring Mats Löfving och Noa-chefen Linda Staaf på en pressträff. Anders Thornberg hade också kallat till pressträff.

Flera anmälningar för brott mot arbetsmiljölagen har gjorts mot Polismyndigheten. Polisledningen har även kritiserats för avsaknad av stöd.

”Kommer inte svara på frågor”

Anders Thornberg säger på tisdagens pressträff att han inte vill kommentera kritiken i dagsläget.

– Det är självklart viktigt för oss med olika rapporter som återspeglar hur vi jobbar, vi tar till oss av dem, säger Anders Thornberg och fortsätter:

– Just i dag kommer jag inte svara på frågor om det här. Det pågår ett sorgearbete inom polismyndigheten och en arbetsrättslig utredning.

Vad ger er rätten att kalla till pressträff och ducka frågor som uppenbarligen har ett stort allmänintresse?, frågar en reporter på TV4.

– Vid årsrapporten som har kommit ut sedan 2009 brukar vi ha en presskonferens varenda gång. Den uppmärksammar det vi som gemensamma myndigheter gör. Jag tror att det är viktigt att sprida budskapet, svarar Anders Thornberg.

Han får även frågan från Aftonbladet om polisledningen hade kunnat agera annorlunda.

– Vi är vana vid att svara självkritiskt, just i dag tänker inte jag svara på frågor men naturligtvis utvärderar vi vad som har hänt, svarar Thornberg.

Flaggor på halv stång vid polishuset i Göteborg efter Löfvings död.

”Total avsaknad av stöd”

Mats Löfvings dödsfall anmäldes av polisen till Arbetsmiljöverket, i enlighet med arbetsmiljölagen.

Myndigheten har gjort en inspektion hos polisen i mars – ett tillsynsmeddelande har nu skickats om att få ta del av polisens utredning som arbetsgivare.

Arbetsmiljöverket kan göra en åtalsanmälan till Åklagarmyndigheten om det anses att polisen inte har följt lagen. Utredningen ska vara skickad till Arbetsmiljöverket senast 26 maj.

Mats Löfvings familj har berättat om ilskan kring polisledningens hantering och uteblivna stöd i en tidigare intervju med Aftonbladet.

– Jag upplever att det rått total avsaknad av stöd från polisledningen och att man lämnat Mats helt ensam, sade lillebrodern Jan Löfving till Aftonbladet.

– Han hade en enorm integritet och har alltid varit polis 24 timmar om dygnet. Det upphörde aldrig. Han levde med sin polisroll och sin ansvarskänsla för samhället hela tiden och var extremt lojal mot sina medarbetare och chefer.

Anders Thornberg och Fredrik Rosengren höll pressträff om arbetet mot organiserad brottslighet.

ANNONS